Prostreno.cz

Starý chleba vám ještě velice dobře poslouží

Přecenili jste svoje síly a potřeby strávníků, nebo jste jen nestihli včas sníst dřív vláčný a voňavý, ale teď už tvrdý chleba. Co s ním? Zužitkujte ho do posledního drobečku!

Plýtvá se. A to není dobrá zpráva. Statistiky EU uvádějí, že konkrétně v České republice se ročně znehodnotí 829 851 tun potravin (1), což v přepočtu na jednoho člověka činí cca 81 kilogramů vyplýtvaného jídla – bráno z pohledu domácností, ale také maloobchodů, provozů veřejného stravování i velkoobchodů. Taky víte, že v tomhle ohledu máte co zlepšovat? Je ve vašich odpadcích až nápadně často tvrdý chleba? Třeba vás jen nenapadá, jak ho zpracovat. Inspirujte se těmito nápady!

Krutony do polévky a salátů

Chleba nakrájejte na kostičky a opečte na kapce oleje – dokud nezískají zlatavou barvu. Můžete je dochutit česnekem, tymiánem, oreganem, bazalkou, solí a pepřem.

Křupavá obalovací směs

Použijte kuchyňský robot a pečivo nastrouhejte. Přidejte k němu kořenící směs dle libosti, promíchejte a vytvořte tak chutný základ pro obalování masa, sýrů i zeleniny. (Směs se dá vložit do uzavíratelného sáčku a vložit do mrazáku.)

Francouzská cibulová polévka

Základem cibulačky je sice pořádně osmažená cibule, ale také bageta nebo starý chleba. Jedná se o úžasné jídlo, které zasytí a zahřeje po těle i po duši během sychravých a chladných dní. Podobně to platí i u další husté polévky s názvem ribollita. Jedná se o známou dvakrát vařenou toskánskou polévku, při jejíž přípravě se postupuje tak, že se jeden den uvaří podobně jako zeleninová minestrone a ten druhý zahuští bílým chlebem – v nouzi jakýmkoli jiným, který nestihnete spotřebovat.

Topinka

Plátky starého chleba opečte dozlatova na rozpáleném sádle, ztuženém rostlinném tuku nebo rostlinném oleji (či jen tak na sucho), potřete je stroužkem česneku, máslem a posolte. Pokud máte po ruce zbytky nějakého masa od oběda, nakrájejte ho na nudličky a dejte stranou. Cibuli nakrájejte nahrubo a nechte zpěnit na horkém oleji. Přihoďte česnek a červenou papriku a nechte minutu smažit. Následně do pánve vhoďte osolené maso. Hotovou směs naklaďte na topinky a posypte nastrouhaným sýrem.

Nádivka do kuřete

Z plátků chleba odstraňte kůrky a pokrájejte je na kostičky. Ty dejte do mísy, zvlhčete smetanou nebo mlékem, přidejte nastrouhaný česnek, drobně pokrájenou papriku, slaninu, bylinky podle chuti, sůl a pepř. Vše promíchejte a směsí naplňte kuře.

Zdroje: (1) www.statistikaamy.cz/2021/04/20/plytvani-potravinami-v-ceskych-domacnostech, názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat