Prostreno.cz

Srpen na zahradě

Srpen je měsíc končících prázdnin a dozrávajícího obilí na polích. Z vysoké luční trávy se ozývají cvrčci, dozrávají jeřabiny a černý bez, v lese zrají ostružiny a borůvky a na zahradě se začínají první jablka vybarvovat do červena.

Srpen je měsícem sklizní, ale stále ještě můžete ledacos vysadit.

Dostatek vláhy je důležitý

Pokud jste v oblasti, kde často neprší, musíte zahradu během srpna důkladně zalévat. Obzvláště, pokud jste na jaře zasadili mladé stromky. Ty potřebují pravidelnou vláhu nejvíce. Od půlky srpna začněte přihnojovat speciálním „podzimním“ hnojivem s vysokým obsahem draslíku, které podporuje lepší vyzrávání pletiv a bezproblémové přezimování rostlin. Podzimním hnojivem přihnojujte i jahody, okrasné dřeviny, růže, ovocné keříky (angrešt, maliny, ostružiny, vinná réva, rybíz a další.) Hnojivo zakoupíte ve formě granulí či kuliček, které rozhodíte okolo rostlin a lehce zapracujete do půdy, nebo ve vodě rozpustné formě, kterou rostliny zalijete.

Sklizeň a údržba

V srpnu dozrávají letní jablka, první švestky a další peckoviny a jádroviny. Příliš obtěžkané větve je třeba podepřít, aby se pod tíhou ovoce nezlámaly. Při sklizni dávejte pozor na otlaky a šetrně ovoce ukládejte do bedýnky nebo přepravky. Vydrží pak déle. Keře rybízu a angreštu můžete po sklizni prořezat a prostříhat. Zpravidla odstraňte starší několikaleté větve a všechny slabé a neduživé výhony. Takto se keře každoročně postupně omlazují.

Keříky malin a stružin po sklizni sestříhejte a odstraňte všechny odplozené výhony spolu se slabými výhony. Nezapomeňte, že nejlepší doba pro zastřihování keřů je v období před novoluním (tedy za ubývajícího měsíce), kdy ve větvích není tolik mízy a případný zásah keř nijak neohrozí. Pokud byste prováděli průřez před úplňkem (za přibývajícího měsíce), rostlina může utrpět šok a tzv. vykrvácet (ztratí hodně mízy) a může přestat plodit.

Výsadba

V srpnu je vhodná doba na výsadbu nových sazenic jahodníku, aby do zimy dobře zakořenily. Pokud je sucho, nezapomeňte sazenice dobře zalévat!  Jahodníky, které nebudete vyměňovat, zbavte poškozených a chorobami napadených listů a šlahounů. Nezapomeňte přihnojit. Začátkem srpna stále ještě můžete vysévat čínské a pekingské zelí, dále japonskou ředkev, kerblík či mangold. Rovněž můžete zasít špenát pro podzimní sklizeň. V polovině měsíce na záhony vysaďte sazenice dvouletek (macešky, sedmikrásky, pomněnky).

Okurková sezona

V průběhu srpna sklízejte okurky, rajčata a papriky, cukety a patisony. V první dekádě srpna odříznete rostlinám rajčat vrcholky. Další plody by již nedozrály. Cukety a patisony sklízejte včas, jinak bude rostlina méně plodit a další plody budou nekvalitní. Ideální velikost cukety je cca 20 cm. Větší plody mají tendenci dřevnatět, a navíc odebírat živiny zbylým plodům. 

Květy, kam se podíváš

Pelargonie, muškáty, petúnie a jiné kvetoucí rostlinky se v srpnu předvádějí v celé své kráse. Jaká je hojnost a pestrost jejich květů, závisí především na tom, jak pravidelně je zaléváte, přihnojujete a odstřiháváte zavadlá květenství. Hnojit květiny v květináčích byste měli jednou týdně přípravky určenými ke hnojení kvetoucích rostlin pro bohatost a větší množství květů. Hnojiva jsou v kapalné nebo krystalické podobě.

Toto období je rovněž vhodné k tomu, abyste si připravili řízky pelargónií a fuchsií na příští rok. Řízky napíchejte do malých květináčků a nechte zakořenit. Můžete je také hustě nasázet do jednoho truhlíku, který přes zimu umístíte v chladnějším prostředí v rozmezí 5 až 10 stupňů s dostatkem světla. Pro podzimní výzdobu oken balkonů na záhonku si postupně připravujte chryzantémy.

Zdroje: Krásna paní 2021: měsíc zahradníkem, ceskykutil.cz





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat