Prostreno.cz

Domácí šampon ze sody pro hloubkové čištění vlasů

Mastné vlasy si myjete každý den, co je zvlášť s příchodem zimních měsíců trochu problematické. Kdo je má pořád vysoušet? Zkuste to jinak a připravte si domácí šampon pro hloubkové čistění, který vlasy a pokožku hlavy zbaví přebytečných nečistot.

Pokud se vaše pokožka hlavy nadměrně mastí, za což obvykle může používání nevhodné vlasové kosmetiky a nedostatečné vymývání přípravků, ale také hormonální změny (puberta, těhotenství, klimakterium) a některá kožní onemocnění (dermatitida, ekzém nebo lupénka), je čas na hloubkové čistění pokožky hlavy, ideálně bez zbytečné chemie a zatěžkávacích látek. Co je základem detoxikačního domácího šamponu? Jedlá soda!

Dobrý sluha, ale zlý pán

Hydrogenuhličitan sodný neboli jedlá soda je bílý prášek rozpustný ve vodě za vzniku roztoku se zásaditým pH. Patří ke kuchyňským nezbytnostem a je užitečný i v rámci očisty povrchů a pokožky. Je však třeba to s ním nepřehánět. Jedlá soda má velmi vysoké pH, mezi 8 a 9, což ji činí zásaditou. Jenže pokožka hlavy je přirozeně kyselá – to proto, aby se zabránilo růstu bakterií a hub. To znamená, že zásadité produkty, jako je právě jedlá soda, mohou pokožku narušit, ublížit vlasovým kutikulám a přispět k suchým a lámavým vlasům. Základní pravidlo je tedy jasné.

Doma vyrobený šampon pro hloubkové čištění použijte pouze tehdy, je-li to skutečně nutné. A ne příliš často, jinak kráse ublížíte. V případě, že máte opravdu velmi suchou kštici, radši se mu vyhněte úplně a zvažte oplachy jablečným octem. Samotná příprava je pak velmi jednoduchá.

Jen soda a voda

Na 1 díl jedlé sody přijdou 3 díly vlažné vody. Obojí zkombinujte a promíchejte v malé misce, usilujte o konzistenci pasty. Směs nalijte do čisté a prázdné láhve, ideální je ta od starého šamponu, která usnadní aplikaci. (Šampon nevyrábějte dopředu. Funguje totiž nejlépe, pokud se připravuje čerstvý.)

Vlasy a pokožku hlavy navlhčete, naneste připravenou sodu a dostaňte ji i na konečky. Počítejte s tím, že šampon nepění a ani nevoní. (Proto do něj někteří fajnšmekři přidávají i pár kapek esenciálního oleje dle vlastního výběru.)

Jak často aplikovat?

Nechte působit 1 až 3 minuty, poté opláchněte teplou vodou a v závěru vlasy i pokožku hlavy přelijte jablečným octem, který po zásahu jedlé sody vyváží pH a pokožku zneutralizuje. Vlasy vysušte a upravte jako obvykle. Myslete však na to, že časté výkyvy pH nejsou z dlouhodobého hlediska dobré, proto jednou sodu nepoužívejte častěji než jednou měsíčně.

Zdroje: Wikipedia.org, mindbodygreen.com       





Celkem 2 komentářů

Ondra.krbal@seznam.cz
05.05.2022
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat