Prostreno.cz

Test pravosti černého pepře

V obchodě vyberete ten nejlevnější, nebo se naopak plácnete přes kapsu a do černého pepře investujete až příliš. Zajistí vám vyšší cena jeho kvalitu? Odpověď není jednoduchá, mnoho druhů koření se mísí s jinými látkami. Prověřte svůj pepř testem pravosti!

Alkaloid piperin je klíčovou sloučeninou černého pepře. Právě on má v kombinaci s kurkumou a zázvorem protizánětlivé účinky a působí úplně stejně jako léky na předpis u pacientů s kolenní osteoartritidou. Ví se také, že piperinová sloučenina pomáhá s absorpcí živin, jako je železo a beta-karoten.

Černý pepř se v mnoha kulturách považuje za lék, jenž se uplatňuje při zmírnění trávicích problémů a úlevě od bolesti. Zároveň se považuje za vynikající náhražku soli, která pokrmům dodává štiplavou a výraznější chuť. Proto si ho kupujete. Poznáte ale, jestli je pravý?

Podvod pod rouškou tmavé barvy

Indický úřad pro bezpečnost a standardy potravin (FSSAI) varuje, že zvlášť mletý černý pepř je velmi často míchán se sušenými ostružinami. Riziko se ale skrývá i u typických „kuliček“. Chcete-li zjistit pravdu, malé množství černého pepře dejte na stůl a palcem nebo ukazováčkem se ho snažte rozdrtit.

Pokud je koření zfalšované, povede se vám to poměrně snadno. Ničím a nikým zasažený pepř je pevný jako helvétská víra. U něj si dejte pozor na přijímané množství. Nadmíra černého pepře může pobouřit váš žaludek, nebo minimálně způsobit pálení žáhy. Také zkontrolujte zásoby dalšího koření.

Rozhoduje barva, chuť i konzistence

I jiné druhy a bylinky mohou být nahrazeny nežádoucími rostlinami, umělými barvivy a dochucovadly. Za účelem boje proti těmto podvodům na evropském trhu s potravinami oficiální potravinové úřady a soukromé organizace zavádějí nové iniciativy k zajištění pravosti koření a bylin.

Rozličné organizace apelují, že na seznam často falšovaných koření se celosvětově dostává hlavně pravá vanilka a šafrán. Z dostupnějších a levnějších bylin a koření je to pak oregano, které se nahrazuje sušenými listy olivovníku, myrty a jahodníku (v některých směsích je až 70 procent oregana nežádoucího původu), pak taky sušené mleté chilli papričky. Ty zase ve složení mají otruby, rýžovou mouku, cihlový prášek nebo piliny. V hledáčku podvodníků je ale i kurkuma – podvodně smíchaná s křídovým práškem.

Zdroje: food.ndtv.com, health.clevelandclinic.org, cbi.eu





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat