Prostreno.cz

Pravé éterické oleje versus padělky

Esenciální a vonné oleje nejsou jedno a totéž. Ovšem i mezi éterickými oleji jako takovými existují rozdíly v kvalitě. Jak poznáte ten pravý od falešného?

Používají se k navození atmosféry, utlumení bolestí, likvidaci bakterií, pro úlevu při rýmě a nachlazení a dalších potížích. Esenciální oleje mají široký záběr použití, nicméně i ony podléhají podvodům. Některé z těch hnědých lahviček, které vidíte v obchodech, jsou naplněné levnými syntetickými plnidly a náhražkami, za nimiž stojí jediné: vidina vyššího zisku.

Syntetické vonné oleje neobsahují životně důležité složky skutečných rostlin, takže se kromě vůně nedá hovořit o terapeutických účincích. Jedním z nejlepších způsobů, jak zjistit, které esenciální oleje jsou autentické a vysoce kvalitní, je čichový test. Pokud vedle sebe postavíte lahvičku pravé esence a náhražky, rozdíl poznáte.

Leckdy rozhoduje samotný obal

Světlo a teplo mohou esenciální oleje poškodit, proto lahvička musí být tmavá. Navíc platí, že se vysoce těkavé chemické sloučeniny špatně mísí s plasty, takže je třeba je uchovávat ve skle. Jakmile uvidíte jiný materiál, nekupujte to!

Čím víc detailnějších informací, tím lépe

Co se týče štítku, tak by na každém produktu měl být uveden běžný a latinský název rostliny a její konkrétní část. Květ, list, větvička, plus způsob zpracování. Extrakce, lisování či destilace. Platí, že Lavandula angustifolia se velmi liší například od Lavandula latifolia. K výrobě několika kapek esenciálního oleje je někdy třeba i kilogramu pravé přírodní suroviny. Zákazník by měl vědět, co konkrétně kupuje.

Štítek zároveň musí poskytovat informaci, zda se jedná o 100 % čistý esenciální olej a uvádět čistý obsah (včetně metrického měření). Pokud je na obale napsáno „esenciální olej“, nejedná se o ten čistý, ale ředěný nosným olejem, třeba jojobovým. Důležitá je i informace o zemi původu. Chybí-li, jedná se o další varovný signál.

A jak je to s cenou?

Velmi nízká, podezřelá cena je jedním z faktorů, které poukazují na to, že lahvička je padělkem. Při používání pravých esenciálních olejů se poraďte s aromaterapeutem, bylinkářem nebo lékařem. Co je dobré pro jednoho, druhému nemusí vyhovovat.

Zdroje: greatist.com, wikipedia.org





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat