Prostreno.cz

Vlastní vanilkový olej pozvedne pečení na jinou úroveň

Vanilka patří k symbolům a vůním Vánoc. Tedy nejen to. Ona má zároveň silné kosmetické účinky. Naložte ji do oleje a oddejte se jejím opojným vlastnostem!

Vanilka se považuje za afrodiziakum s léčivými vlastnostmi. Vyvolává nostalgickou náladu a je bohatá na antioxidanty, které mohou pomoci předcházet rozpadu buněk a tkání v těle. Díky své antibakteriální povaze slouží k posílení imunitního systému, zároveň urychluje léčbu po zranění nebo při nemoci. Obecně se dá říct, že platí za antioxidant, protizánětlivé, sedativní a antidepresivní činidlo.

Základem jsou pochopitelně vanilkové lusky

Vedle toho ještě má protiplísňové a antibakteriální účinky, jež podporují stav pokožky a vlasů. V esenciální verzi se používá jako ochucovadlo v potravinách, nápojích a farmaceutickém průmyslu. Vanilky zkrátka nikdy není dost. A není důvod, proč byste si takový vanilkový olej nemohli, tedy ve skromných domácích podmínkách, sami vyrobit.

Jak jste na tom s citlivostí?

Vezměte pár vanilkových lusků, pokrájejte je a následně zalijte nosným olejem bez výrazné vůně. Olivový se pro tento účel příliš nehodí, neboť je aromatický, vhodnější bývá mandlový, hroznový, jojobový či kokosový. Olej v zavřené nádobě době aspoň dva až tři týdny louhovat. Občas protřepejte a následně přeceďte. Výsledek použijte na tělo nebo třeba do koupele. Nejdřív však proveďte test snášenlivosti.

Malé množství aplikujte na kůži a vyčkejte, zda se neobjeví nějaká alergická reakce. Pokud k tomu dojde, což poznáte podle svědění nebo pupínků, může pomoci snížení koncentrace a dodatečné naředění oleje. 

Recept pro vášnivé večery

Vanilkový olej může účinně snižovat horečku bojem proti infekcím, ulevuje při úzkostech a depresích a také stimuluje libido. Funguje to tak, že tenhle zázrak podporuje tvorbu testosteronu a estrogenu, takže aktivuje sexuální chování. Ostatně, traduje se, že víno, ve kterém je kromě vanilky i hřebíček a skořice, navozuje vzrušení. Co se týče kosmetických účinků, tak vanilkový olej poskytuje regenerační péči, která je vhodná pro všechny typy pleti. Miluje ji však především pokožka zralá a suchá.

Olej s vůní sladké vanilky ale využijete i pro intenzivní hýčkání svých vlasů a vlasové pokožky. Vmasírujte ho na potřebná místa a nechte několik minut působit, poté vlasy umyjte jako obvykle. Tuto kúru oceňují suché prameny a roztřepené konečky. Vanilka vlasy zpevňuje a dodává jim oslnivý lesk. Vanilkový olej se jinak dobře mísí s esenciálními oleji z pomeranče, citronu, neroli, jojoby, heřmánku, levandule nebo santalového dřeva.

Zdroje: crystalspring.co.uk, organicfacts.net, wikipedia.org





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat