Prostreno.cz

Vlašské ořechy je škoda házet jen do těsta

Co spojuje pracny, vanilkové rohlíčky a vosí hnízda? Přece vlašské ořechy! O nich se říká, že pozitivně ovlivňují zdraví mozku a pomáhají kognitivním schopnostem. Věděli jste ale, jak se uplatňují v kosmetice? Vlasy i pleť je zbožňují!

Vlašské ořechy obsahují větší množství vitaminů B, který zvyšuje energetickou hladinu. Dělá-li vám tedy problém únava a letargie, prokládejte jimi hlavní jídla. Svačinky plné vitality se vždycky hodí! „Vlašáky“ jsou také plné esenciálních mastných kyselin urychlujících metabolismus. Zároveň mají protizánětlivé vlastnosti, takže se uplatňují při léčbě cukrovky, revmatoidní artritidy, aterosklerózy či alergií. Vlašský ořech je bohatý i na zdravé tuky a dobré množství bílkovin, takže je superpotravinou pro pokožku a vlasy. Co s nimi dokáže?

Rozjasněná a vyživená pleť

Vlašské ořechy působí hydratačně a výživně. Pleti poskytují živiny, redukují jizvy, zesvětlují tmavé skvrny, zabraňují předčasnému stárnutí (podporují produkci kolagenu) a báječně hydratují. Zároveň odstraňují odumřelé kožní buňky, mastnotu, špínu a další nečistoty uvízlé hluboko v kožních pórech. Masáž olejem z vlašských ořechů je velmi slibná. Ostatně, takový olej si můžete připravit i vy sami.

Olej v domácích podmínkách

Budete potřebovat velké množství zralých jader ořechů. Ořechy umelte a drť dejte na 24 hodin do vlažné vody. Průběžně kontrolujte, aby ořechy byly stále ponořené. Pak směs zahřejte na 50 až 60 °C, zahřátý obsah přeceďte přes jemný cedník. Pevnou hmotu, která, zůstane, vylisujte pomocí lisu. (Lisování musí proběhnout rychle, teda zatepla.) Pevná hmota se znovu dá zalít teplou vodou a za hodinu postupného zahřívání můžete znovu lisovat. Získanou tekutinu nalijte do skleněné nádoby s úzkým průměrem a dejte vychladit na 2 až 4 °C. Po vyhlazení je možné sejmout pevnou vrchní vrstvu, kterou tvoří domácí ořechový olej.

Ořechy zabraňují tvorbě lupů

Pokud je důvodem výskytu lupů opravdu suchá a šupinatá pokožka hlavy, pak je olej z vlašských ořechů vynikající volbou. Při aplikaci na vlasovou pokožku jeho lehká textura proniká hluboko do vlasového stvolu, kde působí hydratačně a protizánětlivě. Ořechový olej zabraňuje svědění, snižuje lámavost vlasů, stimuluje vlasové folikuly, podporuje růst kštice a dodává jí lesk. Jednoduše masírujte pokožku hlavy olejem z vlašských ořechů dvakrát až třikrát týdně. Ořechy jako takové zařaďte i do své každodenní stravy – nejen v rámci vánočního cukroví.

Zdroje: bebeautiful.in, healthifyme.com, ceskaordinace.cz





Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat