Prostreno.cz

Esenciální oleje lze využít i jako parfém

Asi každý chce atraktivně vonět, a to nejen kvůli sobě, ale i svému okolí. Co kdybyste si vytvořili parfém, jehož základ tvoří esenciální oleje? Je to možné. A ještě hodně ušetříte!

Máte rádi značkové parfémy? Pak jistě víte, že nestojí zrovna málo. A vůbec, jak dlouho vám ten krásný flakon vlastně vydrží, pokud se voníte den co den? Možná vás už párkrát napadlo, zda by se jako parfém nedaly náhodou využít i esenciální oleje. Koneckonců, tvoří přece jednu ze základních parfémových složek, že? Ovšem mají i jiné výhody, které ocení především vaše zdraví.

Víte, co na sebe stříkáte?

Vraťme se ale ještě o krok zpět, tedy k těm zmíněným parfémům. Zajímali jste se někdy o jejich složení? Vědci ano, a to dost intenzivně. Poznatky americké studie, jejíž závěry publikují webové stránky časopisu Environmental Health Perspectives, sdělují, že parfémované i toaletní vody obsahují ftaláty. Tyto chemické látky se až podezřele často dávají do souvislosti s vývojovými poruchami, zhoršenou funkcí plic, syndromem polycystických ovarií, neplodností i zvýšeným rizikem rakoviny. Podle odborníků mohou zapříčinit také poškození DNA buněk, bolesti hlavy, epileptické záchvaty, ledvinové poruchy, nevolnost, alergii a astma. Vážně si tohle stříkáme na zápěstí, krk i za uši? No, už to tak vypadá. A ještě za to draze platíme! I z téhle perspektivy není náhrada za esenciální oleje vůbec špatný nápad.

Mnohem šetrnější plán B

Je asi jedno, zda preferujete vůně citrusových plodů, květinové, bylinkové, dřevité, exotické či orientální. Nabídka těchto olejů je skutečně pestrá, takže jestli opravdu chcete, svého favorita si jistě najdete. Navíc jsou tyto produkty rostlinného původu, proto postrádají jakékoli nepřirozené chemikálie. Jste takovému nápadu naklonění?

S chutí do toho a půl je hotovo

Do výrobního procesu se můžete vrhnout okamžitě. Dodržovat však musíte pravidla „bezpečnosti práce“. To znamená, že vámi zvolený tekutý prostředek musíte nejprve zředit s jiným nosným olejem, kupříkladu mandlovým, kokosovým, olivovým nebo obyčejným slunečnicovým. Je pravdou, že výsledek bude mít zcela jinou barvu i konzistenci než běžný parfém. A také musíte počítat s výrazně nižší aromatickou trvanlivostí. Nicméně s ohledem na menší finanční náklady s takto získaným „domácím parfémem“ nemusíte nijak šetřit a můžete si ho na pokožku aplikovat klidně i pětkrát denně.

Zdroje: elitedaily.com, thesprucecrafts.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat