Prostreno.cz

Esenciální oleje podporující početí

Můžete si měřit bazální teplotu, sledovat plodné dny a po souloži dávat nohy nahoru, ale ani tak není zaručeno, že se vám podaří otěhotnět. Pomoci však mohou esenciální oleje, jejichž účinky jsou podpořeny vědou! Co nakapat do difuzéru?

Esenciální oleje jsou koncentrované tekutiny extrahované z rostlin, které mají širokou škálu využití. Uplatňují se v kosmetice, ale i lékařství. Nejčastěji se používají tak, že se inhalují, ale lze je aplikovat i přímo na pokožku. Účinné molekuly v nich obsažené pak do mozku vysílají zprávu, kterou mohou ovlivnit vaši psychickou pohodu. Nebo udělají něco docela jiného – podpoří plodnost! Které patří k těm nejlepším?

Levandule

Neschopnost otěhotnět, nebo rovnou neplodnost, často způsobuje stres. V první řadě je tedy třeba ho zmírnit. Není tajemstvím, že kupříkladu levandule má na nervovou soustavu uklidňující vliv. Je tedy pro osobní pohodu důležitá.

Ylang ylang

Tento esenciální olej je známý svými afrodiziakálními vlastnostmi. Platí tedy, že i když nemusí přímo ovlivnit vaši plodnost, podporuje touhu a chuť na milování, která se zvlášť v dlouhodobých vztazích často vytrácí. Studie také ukazují, že ylang ylang má uklidňující účinek a může zmírnit příznaky deprese.

Šalvěj muškátová

Navzdory tomu, že bude potřeba udělat víc průzkumů, z vědeckých laboratoří se již teď ozývá, že šalvěj muškátová ovlivňuje hladinu estrogenu. Tento hormon řídí většinu pochodů v ženském reprodukčním systému. Je třeba také uvést, že právě tenhle éterický olej lze použít ke stimulaci porodu. Údajně stimuluje produkci oxytocinu.

Oregano

Pochopitelně, že na soulož a otěhotnění vždy musejí být dva. Co nejčastěji podávat partnerovi? Éterické oregano. Tato silice má velmi silné antivirové, antibakteriální, antiparazitické a protizánětlivé účinky. Oregano však podle vědců dokonce i podporuje pohyblivost spermií a tím i ovlivňuje mužskou fertilitu. Mezi další takto účinné oleje se řadí eukalyptus.

Na co si dát pozor?

Aplikace éterických olejů má svá pro a proti. Vždy se poraďte se svým lékařem a ujistěte se, že jsou pro vás esence bezpečné a vhodné. Před použitím je také dobré udělat si vlastní průzkum konkrétních produktů a test snášenlivosti. Pokud jde o konkrétní místa na pokožce, vždy je nejlepší vyhnout se ústům, nosu, očním partiím a genitáliím. Esence, zředěné nosným olejem, spíš nanášejte na zápěstí nebo za uši. Pro podporu početí jezte vyváženou stravu, cvičte, sledujte ovulaci a usilujte o optimální tělesnou hmotnost.

Zdroje: peanut--app-io, livescience.com





Celkem 1 komentářů

Tip na oběd

Více tipů

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat