Prostreno.cz

Skladování brambor, cibule a česneku bez zbytečných chyb

Brambory, cibule a česnek patří k základním kuchyňským surovinám, ze kterých je možné vykouzlit mnoho skvělých jídel. Skladujete je správně?

Pokud máte doma těstoviny, mouku, brambory, česnek a cibuli, vždycky z toho něco uvaříte. Zatímco pasta je na skladování nenáročná a mouku stačí uzavřít do nádoby s víkem, u česneku, cibule a brambor je to trochu složitější. Jaké podmínky vyžadují?

Brambory neomývejte

Brambory jsou jedlé hlízy dostupné po celém světě a po celý rok. Bývají relativně levné na pěstování a poskytují řadu živin. Nejlépe se jim daří v chladném a tmavém prostředí, za ideální se považuje sklep. Pokud jej nemáte, vložte je do otevřené nádoby bez víka (třeba plastového koše s výpletem) tak, aby mohl cirkulovat vzduch.

Nikdy brambory neskladujte v lednici, nižší teplota mění škrob v bramborách na cukr, což ovlivňuje nejen chuť hlíz, ale i jejich strukturu. V případě, že jsou brambory nazelenalé, před tepelnou úpravou zasažené části odřízněte. Pokud kupujete brambory v pytlích a sáčcích, předem zkontrolujte, zda nemají otlaky a neklíčí. Pohmožděné místo se může začít kazit. Silně naklíčené brambory zase obsahují až třikrát více solaninu než je běžné. Mohou tak způsobit otravu.

Také je důležité hlízy před uskladněním neomývat, jsou pak náchylnější k hnilobě. Zároveň brambory držte dál od cibule a česneku. Uvolňují plyn etylen, přírodní látku, která urychluje zrání a klíčení.

Cibule a česnek. Takhle vám vydrží!

Cibule a česnek se také nejlépe skladují v chladném a tmavém prostředí, ale je také nutné, aby místo skladování bylo suché. Pokud jedno nebo druhé používáte víc než často, dejte si pár kusů na pracovní desku, ale opět platí, že je fikané česnek i cibuli nedržet blízko čerstvého ovoce. Etylen opět může způsobit brzké klíčení. Zároveň vyjadřujte vděčnost za cibuli štiplavou. Tu lze totiž oproti sladké odrůdě skladovat déle.

No ano, je to tak. Sloučeniny síry, které tak rády způsobují slzení očí, mají tu výhodu, že cibuli udržují čerstvou i několik měsíců. U sladké cibulky platí, že by se měla spotřebovat maximálně do tří týdnů, nebo do té doby, dokud se nezačne kazit.

Zdroje: fruitsandveggies.org, medicalnewstoday.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat