Prostreno.cz

Ovesné mléko je vzpruhou pro vlasy

Ovesné mléko je vhodné pro celiaky, vegany i vegetariány. Můžete si ho doma vyrobit i vlastními silami! Jakými způsoby dokáže vylepšit kvalitu vlasů?

Ovesné vločky jsou zdravou a doporučovanou snídaní. Obsahují pozoruhodné množství antioxidantů, které pomáhají normalizovat tlak a působí proti zánětům. Také regulují cholesterol a prodlužují pocity sytosti, čímž podporují hubnutí (1). To je jen zlomek výhod, jež tento obilný výrobek tělu poskytuje. Co když ho vyzkoušíte v tekuté podobě, a to třeba na vlasy? Zkrášlující služby nabízí ovesné mléko!

Všestranný prostředek pro účes jako ze salonu

V dnešní době nejrůznějších stravovacích návyků představuje ovesné mléko parádní náhradu toho kravského. Protože je vyrobené z obilovin, neobsahuje laktózu. Vhodné je tedy pro celiaky, stejně jako pro vegany i vegetariány. Jeho nutriční kapacita má kromě zdravotních i kosmetické přednosti. Poznatky studie publikované v magazínu The Journal of Drugs in Dermatology sdělují, že jeho složky čistí, detoxikují, uklidňují podráždění a zmírňují svědění pokožky hlavy (5). Výzkum zveřejněný v časopise The Journal of Agroalimentary Processes and Technologies zase poukazuje na to, že ovesné mléko vlasy hydratuje a vyživuje (2). Objevují se však i názory, že zastavuje tvorbu lupů, krotí nadměrné vypadávání, urychluje růst, obnovuje lesk a předchází poškození hřívy (3). Zní to jako něco, co si vaše kštice zaslouží?

Výrobu zvládne každý

Z ovesného mléka si můžete připravit masku. Stačí ho smíchat kupříkladu s medem, bílým jogurtem nebo gelem z květiny aloe very. Lze s ním ale vlasy pouze oplachovat, a to v čisté a nezředěné formě. A vůbec, nechcete si tento zlepšovák vyrobit doma? Je to jednoduché a časově nenáročné. Budete potřebovat zhruba 120 g ovesných vloček (druhy se dají kombinovat). Zalijte je 200 ml vroucí vody, přidejte špetku soli a nechte 15 min stát. Poté vločky sceďte a přemístěte do mixéru. Přilijte další litr vody a mixujte dohladka. Pro ještě jemnější konzistenci můžete mléko nechat protéct ještě přes bavlněnou utěrku (4). A to je vše!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16139284/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18461339/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25411276/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24884934/, (5) www.jddonline.com/articles/colloidal-oatmeal-formulations-and-the-treatment-of-atopic-dermatitis-S1545961614P1180X/





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat