Prostreno.cz

Vůně odpuzující klíšťata

Každoroční boj je tady, chraňte se! Klíšťata přenášejí celou řadu nemocí, přičemž nejčastější je lymeská borrelióza, proti které neexistuje prevence v podobě očkování. Proto je nejlepší, pokud od sebe tyhle parazity udržíte co možná nejdál – s pomocí vůní!

Ochrana před klíšťaty je důležitá. Pokud hledáte nějakou šetrnou metodu, tak esenciální oleje jsou skvělou alternativou obrany proti přisátí nežádoucích „přílepek“, i když se oproti chemickým prostředkům musí nanášet o něco častěji (přibližně každých 30 minut). Zde je několik z nich, které se dají použít.

Levandule

Tento esenciální olej je bezpečný pro lokální použití u všech věkových kategorií, včetně kojenců. Až vykvete nová várka levandulových květů, přesedlejte z esencí na domácí výrobu. Květy jednoduše nasekejte a vylouhujte je v oleji lisovaném zastudena. Ten pak nanášejte přímo na kůži.

Pelargonie

Tajemství přirozeného odpuzování klíšťat se ukrývá v pelargonii. Tedy nejen v ní, je-li pelargonie součástí směsi, bývá ochranný sprej ještě účinnější. Naplňte lahvičku s rozprašovačem asi do jedné třetiny jablečným octem. (Nemusíte měřit úplně přesně, jedná se o hrubý odhad.) Dolijte vodou a přidejte esence. Na jednu lahvičku by jich mělo připadnout 30 až 40. Proto smíchejte 10 kapek esenciální pelargonie, 10 kapek cedrového dřeva, citronely nebo citronové trávy. Před každým použitím protřepejte, sprej pak nastříkejte zejména na kotníky, chodidla, nohy a všude tam, kde je větší pravděpodobnost, že se setkáte s klíšťaty.

Eukalyptus

K odhánění parazitů, které v našich podmínkách přenáší tularémii a ehrlichiózu, lze použít i příjemně vonící eukalyptus. Nezapomeňte naředit jej nosným olejem, nebo si koupit roztok ve spreji. Před každou aplikací, jako v předchozím případě, nezapomeňte lahvičku protřepat a nastříkat na pokožku, kalhoty a boty.

Cedrové dřevo

Paraziti, včetně klíšťat, vůni cedrového dřeva nesnášejí a obloukem se jí vyhýbají. Cedr je tak skvělou volbou coby repelent. Jenom pozor, neaplikujte ho na kůži bez zředění, samotnou lahvičku s esencí chraňte před dětmi a nevystavujte ji slunečnímu záření.

Tymián v kombinaci s citronelou

Účinný repelent z malých flakonků, to je kombinace tymiánu a citronely. Připravte si menší lahvičku s vodou, do ní nakapejte 5 kapek tymiánové esence a 12 až 15 kapek citronely. Tento roztok se před aplikací na kůži protřepe nebo promíchá.

Zdroje: www.mosquitojoe.com, www.livingwellmom.com





Celkem 12 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat