Prostreno.cz

Mšicím esenciální oleje moc nevoní

Mšice zná každý pěstitel a zahrádkář, který si rok co rok láme hlavu nad tím, jak se tohohle polokřídlého hmyzu, který se živí parazitickým sáním rostlinných šťáv, zbavit. Co takhle zkusit (nejen) esenciální oleje?

To, že něco není v pořádku, lze poměrně brzy zaznamenat pouhým okem. Rostliny napadené mšicemi jsou nesprávně tvarované a stočené, mají žluté listy a po jejich povrchu se objevuje lepkavá hmota. Mšice opět řádí! Jak se proti nim bránit?

Preferujte ruční sběr

Pokud je invaze mšic mírná, v řádu jednotlivých kusů, použijte suchou papírovou utěrku, mšice z jednotlivých listů oberte a jemně je rozdrťte.  Pomocí vlhkého hadříku z rostlin otřete veškerou lesklou šťávu, kterou mšice zanechaly. Zabráníte tak dalšímu napadení úrody mšicemi nebo mravenci.

Zesilte proud vody

Mšice na listech. Co s nimi? Postříkejte spodní stranu listů pořádně silným proudem vody. Postup opakujte ráno i večer.

Použijte insekticidní mýdlo

Insekticidní mýdlo je pesticid s nízkou toxicitou vyrobený z draslíku a mastných kyselin, který používají zahradníci a farmáři – po staletí. Dokáže zabít velké množství hmyzu od mšic po svilušky a molice, včelám však neubližuje! Připravit si ho můžete i doma. V obchodech se zdravou výživou nebo potravinami vyberte přírodní mýdlo s aktivní složkou mastných kyselin (bez chemie a odmašťovadel) a smíchejte ho s co nejčistší (destilovanou) vodou. Na 4 litry vody přijde 5 lžic kvalitního přírodního mýdla. Pochopitelně, že pro aplikaci využijete lahev s rozprašovačem.

Nebo smíchejte 1 šálek oleje (arašídového, rostlinného, ​​kukuřičného atd.) s 1 polévkovou lžící saponátu. Nepoužívejte bělidlo. Účinný je také roztok složený z jedné lžičky saponátu, stejného množství kajenského pepře a jednoho litru vody. Aplikaci insekticidu či pesticidu opakujte, dokud mšice neuhynou. Je třeba poznamenat, že úplné zničení napadení mšicemi a zabránění jejich šíření může trvat až dva týdny. A z jakých dalších možností se dá vybírat?

Povolejte esenciální oleje

Použijte 4 až 5 kapek máty peprné, hřebíčku, rozmarýnu a tymiánu a smíchejte je se šálkem vody. Toto nastříkejte na napadené rostliny (hned ráno). Aplikovat ovšem můžete i večer. Opakujte, dokud mšice nezmizí. Pakliže home made přípravky nezaberou, zakupte komerční pesticidy.

Zdroje: www.thegardeningdad.com, www.sazenicka.cz, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat