Prostreno.cz

Zahušťování polévek bez laktózy a lepku

Sezona hub a čerstvé, křupavé zeleniny vybízí k teplým i studeným polévkám, nicméně ne každý snese mouku, mléko a smetanu. Co dělat, pokud se vy nebo někdo z rodiny vyhýbáte lepku a laktóze? Lahodnou, smetanovou strukturu polévkám dodají nejen ořechy!

Ani v létě počasí nemusí být ideální. V chladnějších dnech člověk jistě ocení teplejší polévku, naopak v těch horkých zase studenou. Jak polévkám dodat hladkou bohatost, aniž by bylo nutné přidávat do nich mouku nebo smetanu? Zkuste tohle!

Ořechy

Jednu z možností, jak polévku neochudit o krémovou texturu, představují ořechy. Veganská krémová houbová polévka patří k luxusním záležitostem. Oříšky se do polévky přidávají až na konci a mixují se. Před tímto procesem se dají namočit do vody, aby změkly. Není tajemstvím, že oříšky jsou plné zdravých tuků, vlákniny a bílkovin.

Brambora

Pochopitelně, že když vaříte zeleninovou polévku, je nejjednodušší část z ní rozmixovat, čímž se tekutina zahustí. Jenže ani to nemusí stačit. Pakliže se vám polévka stále zdá nějaká řídká, nastrouhejte do ní syrovou bramboru a tu povařte. Škrob z ní zajistí zbytek. U studených polévek použijte nastrouhané cukety a rajčata.

Čočka a luštěniny

Čočka je zdravá a nabitá bílkovinami, vlákninou, železem, folátem a draslíkem. Ta červená navíc nenadýmá. Začněte ji používat místo hladké mouky, rozumí si především se zeleninovými polévkami. Postup je přitom úplně jednoduchý. Hrst proprané čočky přisypejte do polévky zhruba 10 minut před jejím dovařením. Ať už se vyhýbáte lepku nebo laktóze, tahle luštěnina vás ve štychu nenechá.

Arašídové máslo nebo tahini

Je to podobné jako se samotnými ořechy. I ořechová másla a pomazánky, jako je arašídové máslo a tahini (sezamová pasta), dodají polévkám krémovou strukturu a přitom jim zachovají rostlinný základ. Oříšková másla a pomazánky tělo obohacují o bílkoviny a zdravé tuky a hodí se ke sladkým bramborám a jiné zelenině.

Rostlinné mléko

Kokosové mléko je oblíbenou náhražkou smetany v mnoha polévkách, dušených pokrmech a kari. Jeho konzistence je podobná hustotě smetany nebo mléka a lze ho přidávat do receptů podle obvyklých zvyklostí. Mimochodem, dá se nahradit jiným rostlinným mlékem, kupříkladu sójovým. Záleží, co vám víc vyhovuje a chutná.

Zdroje: www.eatingwell.com, www.zestforbaking.com





Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat