Prostreno.cz

Třešňové recepty jako domácí chuť léta

Pokud nevíte, jak letošní úrodu třešní zpracovat, máme ty nejlepší tipy! Užijte si léto!

Ať už třešně nebo višně – milujeme všechny druhy třešní a kyprých červených plodů se v létě prostě nemůžeme nabažit. Těšíme se na třešňový dort, třešňový džem, třešňový džus a samozřejmě samotné čerstvé ovoce, které si vychutnáváme ve všech variacích. Protože třešně můžete zpracovat v mnoha rozličných variacích.

Můžete je jíst nasladko, ale vychutnat se dá i na slano jako gazpacho nebo pikantní pesto. Třešně mohou být čerstvé, ale i tepelně upravené – vařené nebo pečené. Vybízí k pouhému utržení ze stromu, ale také k pečení a konzervaci. Nejkrásnější vzpomínky z dětství si spojujeme s chutí třešní – kdo z nás si nedělal náušnice ze zralého ovoce, které navíc chutná opravdu lahodně! Nebo na čerstvý džus a na skvrny na letním oblečení, o kterých maminka říkala, že je už nikdy nevypere. Třešně jsou prostě léto!

Ať už jsou sladké nebo kyselé, třešně jsou docela jemné. Proto je třeba s nimi zacházet opatrně a rychle je spotřebovat. Aby se šťáva a aroma neztratily, omyjí se a vypeckují až krátce před zpracováním. Jako polevu na dort musíte třešně většinou předem trochu zahustit. Můžete je samozřejmě i zamrazit, abyste měli nějaké zásoby léta na zimu. Abyste si uchovali jejich dokonalý tvar, je lepší nejvíce lehce zamrazit kuličky třešní na vodorovné podložce a teprve potom vložit do krabičky.

Jak naložit s třešněmi

Klasikou mezi recepty s třešněmi je samozřejmě třešňový koláč nebo bublanina. Vyzkoušejte tradiční recept ozvláštnit levandulí, která opravdu podtrhne nádhernou vůni a lahodnou chuť třešní a višní. 

Třešně ale můžete použít i úplně jinak. Lze z nich například udělat slaný pokrm s pečeným kozím sýrem, kde se aromatický sýr z pece snoubí s čerstvou sladkostí třešní. Jako by se lehkost dovolené přestěhovala na vaše patro! 

Výjimečné je také pikantní třešňové pesto, které se velmi dobře hodí ke grilovaným rybám nebo masu. Zde se třešně vloží do hrnce s nahrubo nakrájenými rajčaty, portským a vodou, kde se povaří a pak se přihodí k piniovým oříškům, sýru a česneku. Tak rychlé, a přitom tak chutné!

Dalším zajímavým zpestřením je třešňové gazpacho – studená polévka zakončená chutnou směsí celeru a bazalky. 

Třešně nabízejí hodně i pro tělo

To, že jsou třešně zdravé, je proto, že v malých kuličkách je celá řada vitaminů (vitamin A, B1, B2, C a niacin) a stopových prvků a jejich vysoký obsah železa a kyseliny listové má pozitivní vliv na krev.

Zdroj: názory autora





Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat