Prostreno.cz

Špatné skladování olivového oleje mu ubírá na kvalitě

Olivový olej najdete skutečně v každé kuchyni. Obvykle má své pevné místo a skladuje se především ve skleněných lahvích. Ale pozor! Při jeho skladování můžete snadno chybovat.

Olivový olej je neuvěřitelně všestranný. Používáme ho na pečení, do salátů nebo pečených brambor. Skvělý rostlinný olej je nejen v kuchyni skutečným všeumělem. Olej má také mnoho pozitivních vedlejších účinků na naše zdraví. Snižuje špatný cholesterol v krvi, riziko trombózy nebo krevní tlak. Olivový olej navíc zpomaluje stárnutí buněk, proto ho používáme kosmetické také jako krém na ruce. Mimochodem i oční make-up pomocí olivového oleje odstraníte. Jak se ale olivový olej, který se používá minimálně 8 000 let, vlastně skladuje? Většinou v průhledných skleněných lahvích na otevřených poličkách, že? Ale právě v tom je chyba.

Jak správně skladovat olivový olej

V chladu

Olivový olej ve správných podmínkách vydrží navždy. Vzduchotěsně uzavřený a na správném místě může rostlinný olej vydržet až dva roky. A to bez ztráty chuti, vůně nebo zdraví prospěšných látek. Olivový olej po otevření nejlépe uchovávejte mimo přímé sluneční světlo nebo tam, kde je teplo. Tento všestranný pomocník má rád chlad – ideálně mezi 10° a 20° C.

Na tmavém místě

Jedna z největších chyb při skladování olivového oleje je světlo. Olivový olej by měl být podobně jako víno chráněný před světlem a neměli byste ho proto nechávat venku. Problém už mnohdy začíná u lahví. Pokud je průhledná, proniká světlo do oleje. Pokud skladujete olivový olej v průhledné lahvičce, je řešením dát ho do uzavíratelné skříně. Pokud je však v černé nebo tmavě zbarvené láhvi, lze jej snadno uložit i mimo skříně. Mimochodem, oleji se také daří ve sklepě.

Vzduchotěsný uzávěr

V neposlední řadě dávejte pozor na kyslík. Je to takříkajíc nepřítel a zloděj chuti oleje. Olivový olej na vzduchu rychle ztrácí své aroma. Snažte se proto vždy lahve dobře uzavřít a vybírejte nádoby se vzduchotěsným víčkem nebo těsněním.

Zdroj: www.freundin.de/kochen-olivenoel-richtig-lagern-fehler, www.howtodoit.com





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat