Prostreno.cz

Trvanlivost pečiva závisí na jeho skladování

Pečivo najdete snad v každé tuzemské kuchyni. Někdo dává přednost celozrnnému chlebu, jiný miluje bílé bagety, ale skoro každý si na nějakém druhu pečiva denně pochutnává. Jak ale své oblíbené pečivo udržet co nejdéle v dobré formě? Základem je kvalitní skladování.

Neexistuje žádné univerzální pravidlo, jak a kde pečivo skladovat. Je ale jasné, že abychom jej udrželi co nejdéle čerstvé, mělo by být skladováno v suchém prostoru bez přístupu vzduchu. Dobře známým faktem také je, že není dobré takto ukládat ještě teplé pečivo. Uvolňující se pára se totiž přemění ve vlhkost, která usnadňuje růst plísně.

Jak skladovat pečivo na lince

Na kuchyňské lince nebo přímo na stole je pečivo dobře dostupné. Prostor ale pak může působit neuklizeně. Pokud je ale skladování pečiva na lince nejlepší možností, je dobré porozhlédnout se v obchodě po praktickém chlebníku, který svůj obsah elegantně skryje. Ten pak umístěte na nejméně frekventovanou část kuchyňské linky.

Před nákupem chlebníku zvažte, kolik pečiva vaše rodina potřebuje, kam hodláte chlebník umístit a jaké barvy preferujete. Na chlebníku nešetřete, protože u nekvalitních výrobků se dvířka následkem častého otvírání mohou velmi rychle poničit.

Skladování v uzavřené skříni

Skladování pečiva v uzavřené skříni je jistě ověřeným a vhodným způsobem, obzvlášť zvolíte-li místo, kde bude chléb a rohlíky po ruce při přípravě snídaně a večeře. Nevýhodou však je ztráta prostoru, kde by mohlo být uskladněno skleněné, porcelánové i jiné nádobí. U prosklených skříněk zase výsledek nevypadá příliš esteticky a může vzbuzovat dojem nepořádku. Při pravidelném úklidu, kontrole obsahu skříňky a dostatku místa na nádobí však lze tuto variantu doporučit.

Speciální zásuvka

Řada kuchyňských linek dnes již disponuje speciální hlubokou zásuvkou s vnitřní plastovou vložkou, která umožňuje snadné čištění. Tento typ šuplíku má speciální těsnění, které v zavřeném stavu nepropouští k pečivu téměř žádný vzduch a chrání je tak před oschnutím. Tento typ skladování je jeden z nejvhodnějších, a pokud plánujete rekonstrukci nebo stavbu nové kuchyně, určitě zásuvku na pečivo zahrňte do plánů.
 





Celkem 0 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat