Prostreno.cz

Dijonská hořčice je úžasnou surovinou pro vaření

Pokud ji v obchodě uvidíte, navíc v akci, berte ji všema deseti. Dijonská hořčice zdražuje a je jí čím dál méně, což je velká škoda. Je totiž výborným pomocníkem při vaření!

Rok 2022 je rokem nedostatku francouzské hořčice, a to částečně kvůli zemědělské krizi, která se soustředí (kupodivu) v Severní Americe. Slavná moutarde de Dijon (dijonská hořčice) zaznamenala zvláště střízlivé škrty ve výrobě, protože se tradičně vyrábí ze zvláštních odrůd semen hnědé hořčice, která se pěstuje především v Kanadě. Navíc velké sucho v Kanadě letos zdecimovalo masivní část úrody, což způsobilo, že ceny výrobců hořčice se více než ztrojnásobily. Aby toho nebylo málo, ruská invaze na Ukrajinu situaci ještě zhoršila, protože Ukrajina je hlavním producentem bílých hořčičných semen používaných k výrobě „žluté hořčice“ amerického typu. Výsledek? Nikdy nebylo těžší (a dražší) sehnat dobrou sklenici dijonské hořčice, ale i tak se do ní vyplatí investovat. Jak se dá skvěle uplatnit při vaření?

Udělejte lepší zálivku vinaigrette

Dijonská hořčice funguje jako emulgátor ve vinaigrette, což znamená, že pomáhá oleji vmíchat se do octa, aniž by se odděloval. Vinaigrette se nejčastěji používá jako dresink na salát, ale lze ji použít i jako marinádu.

Vytuňte kuřecí paličky

Použijte dijonskou hořčici, majonézu, citronovou šťávu, med a něco pikantního (může být whisky), vše to promíchejte, nalijte do sáčku a do něj vysypejte pár kuřecích paliček nebo stehen. Do masa dostanete víc chuti a šťavnatosti.

Vyměňte klasický trojobal

Třífázový proces obalování může vašim sýrům, řízkům a dalším dobrotám dodat neuvěřitelně křupavou krustu, ale je jasné, že někdy se vám do něj vůbec nechce. Všechny ty potřebné suroviny, čas a špinavé nádobí od obalování tohoto typu odrazují. Chce to něco jednoduššího!   Příště zkuste namazat kuře, vepřové maso, ryby a dokonce i žebra dijonskou hořčicí a poté je posypte strouhankou nebo směsí koření. Budete překvapeni, jak dobře to funguje!

Zpestřete polévky

Pokud do svých polévek běžně přidáváte trochu octa nebo citronovou šťávu, aby se probudily k životu, zkuste zamíchat trochu dijonu. Začněte zlehka – pamatujte, že když přidáte příliš mnoho hořčice, může to polévce spíš ublížit.

Labužnicky zpracujte zbytky brambor

Zbyly vám nějaké studené brambory, o které už nikdo nemá zájem? Promíchejte je s dijonskou hořčicí, ušetříte čas i peníze, a navíc zažijete masivní chuťový úder. Studené zbytky brambor jsou neuvěřitelné, pokud jste na takové věci!

Zdroje: www.parisunlocked.com, www.thekitchen.com





Tip na oběd

Více tipů

Slaninové brambory

(5 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat