Prostreno.cz

Zelenina k odlehčení populární sýrové omáčky

Sýrové omáčky milují velcí i malí – na těstoviny, ke kuřecímu masu a podobně. Jenže co když potřebujete snížit příjem tuku, přesto se krémové konzistence nechcete jen tak vzdát? Řešení existuje! Do omáčky přidejte karfiol!

Kalorií bude přes vánoční svátky až dost. Již teď přemýšlíte, jak svoji stravu odlehčit v rámci denního vaření? Máte-li před sebou přípravu sýrové omáčky, spolehněte se na karfiol neboli květák. Je oblíbenou košťálovou zeleninou, kterou člověk získal vyšlechtěním divoké brukve zelné.

Květák je nízkokalorický, díky vysokému obsahu vlákniny zasytí na dlouhou dobu (je tedy ideální nejen pro redukční dietu), tělo obohacuje o kyselinu listovou, vitaminy C a K, a minerály, jako je vápník, hořčík a draslík. Jeho dalším benefitem je multifunkčnost v kuchyni. Pakliže jej zpracujete do sýrové omáčky, vylepšíte její nutriční profil a navíc získáte ultra-krémovou a lahodnou konzistenci. No skutečně!

Nejvíc práce zastane mixér

Když se květák uvaří a poté rozmixuje v mixéru nebo kuchyňském robotu, svým vzhledem napodobí smetanovou omáčku, aniž by se ve skutečnosti použilo mléko nebo smetana. Vaření ztlumí jeho přirozenou sladkou ořechovou chuť a zanechá velmi jemné pyré. Pakliže použijete i menší množství nastrouhaného sýra se sníženým obsahem tuku (vyberte si ten, který se dobře rozpouští), pyré ještě víc zhoustne a získá na chuti. Květák totiž snadno převezme chuť jakéhokoli druhu sýra, který použijete. A jak je to se živinami a zdravotními účinky?

Zdraví v každé porci

Košťálová zelenina v čele s květákem je bohatým zdrojem biologicky aktivních látek s antioxidační aktivitou, které bojují proti volným radikálům. Vyznačuje se různou úrovní živin a může se stát významným zdrojem bioaktivních látek. Příznivé účinky této zeleniny jsou do jisté míry spojeny s fytochemikáliemi. Ty zabraňují oxidačnímu stresu, indukují detoxikační enzymy, stimulují imunitní systém, snižují riziko rakoviny, inhibují maligní transformaci a karcinogenní mutace a také redukují proliferaci rakovinných buněk (1).

Čím omáčku doladit?

Co se týče koření, do sýrové omáčky použijte sůl, pepř nebo muškátový oříšek. V případě posledního jmenovaného se jedná o vysušené semeno plodu stromu muškátovníku pravého, které se používá ke zmírnění průjmů či nadýmání.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23631258/thekitchn.com





Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat