Prostreno.cz

Věci ve vaší kuchyni, které si již nezaslouží skladovat

Dlouho načatý olivový olej nebo koření, co už dávno nevoní. Tohle už vážně neskladujte! Stejně jako měsíc starou kuchyňskou houbičku a některé zbytky uvařeného jídla.

Je čas na generální úklid, přátelé! Že jste ho dělali nedávno? Pořád to ještě nemusí znamenat, že se u vás nenajde spousta věcí na vyhození. A to hlavně v kuchyni! Co by mělo okamžitě letět do odpadkového koše?

Koření po sezoně

Je pravdou, že koření má dlouhou trvanlivost a to samé lze říci i o sušených bylinkách. Pokud je ale využíváte déle než rok, s největší pravděpodobností tyto přísady ztratily chuť i veškerou vůni, tudíž vám při vaření budou úplně k ničemu. Připravovaným pokrmům mohou spíše uškodit! Udělejte tedy prostor novým a čerstvým ingrediencím, se kterými vám kulinářská kouzla půjdou jako po másle.

Načatý olivový olej

Víte, do jaké doby po otevření je nutné olivový olej spotřebovat? Není to 18 měsíců, není to ani 12 měsíců. Jsou to totiž jenom 3! Tedy alespoň podle Severoamerické asociace olivového oleje, která upozorňuje na to, že obsah lahve nemusí být po této době kdovíjak kvalitní, a tedy vhodný k vaření. A to i v případě, že tuto tekutou pomocnou sílu skladujete dle doporučovaných pravidel, tedy v temnu a při teplotě okolo 20 stupňů Celsia.

Zbytky z lednice

Zbytečně plýtvat nechce asi vůbec nikdo. Je tedy běžnou praxí, že co se při večeři nedojí, to se uloží do lednice. Pokud jídlo následující den skutečně „dorazíte“, pak je všechno v pořádku. Ale kdyby na něj došla řada až den třetí, nebo dokonce čtvrtý, pak už podle odborníků působících v americkém zdravotnickém zařízení Mayo Clinic riskujete otravu.

Kuchyňská houbička

Když je tento měkký pomocník podezřelý už na pohled, je to signál k výměně. Také vždy čekáte až na tohle znečištěné znamení? Děláte chybu. Houbičku je důležité měnit každý týden, protože se v ní nashromáždí tolik škodlivých bakterií, že by je nespočítala snad ani kalkulačka. Tímhle mýt nádobí rozhodně nechcete!

Zdroj: www.insider.com, www.aboutoliveoil.org/rancid-olive-oil?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/food-safety/faq-20058500?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat