Prostreno.cz

Nejlepší náhražky v současnosti drahých vajec

V obchodech se vám protáčejí panenky. Cena vajec je už zase o něco vyšší. Co s tím? Pokud můžete, nahraďte je a ulevte svému rodinnému rozpočtu!

Situace není zrovna nejpříznivější. V lednu letošního roku předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá konstatovala, že utracení zhruba 750 000 slepic v Brodu nad Tichou na Tachovsku ovlivní situaci na trhu. Vinou ptačí chřipky, která se objevila v řadě evropských zemí, se zvedne cena již tak drahých vajec. Naštěstí existují ingredience, jež podle vynalézavých kuchařů můžete ve svých oblíbených receptech uplatnit – právě místo vajíček, a to jak při vaření, tak i při pečení!

Veganská vaječná alternativa

Pokud hledáte rostlinnou náhražku vajec, sáhněte po veganská alternativě pro přípravu slaných pokrmů. Jedno balení odpovídá 12 vejcím. Jedná se o ekologický, bezlepkový výrobek, vhodný pro vegetariány a vegany. 240 gramů vyjde na nějakých 74 korun. Balíčky jsou k dostání v obchodech se zdravou výživou nebo v oddělení bio produktů, jež nabízí některé supermarkety. Balení rozděláte, nalijete na nahřátou pánev, abyste připravili chutnou snídani, a po otevření jednoduše uschováte pro další použití.

Neslazená jablečná omáčka

Jablečná omáčka může nahradit vejce, která v receptech fungují jako pojiva (konkrétně jde třeba o sušenky). Na jedno celé vejce v tomto případě připadne ¼ šálku jablečného pyré. Určitě se však poohlédněte po neslazených verzích.

Rozmačkané avokádo

Pokud kromě jablečného pyré hledáte pojivo bez vajec, zvažte rozmačkané avokádo. Opět na jedno vejce přijde ¼ šálku avokádového pyré, které má působivý nutriční profil zahrnující mono – a polynenasycené tuky, stejně jako vlákninu, folát, draslík a hořčík.

Konzervovaná dýně

Že máte od Halloweenu pár skleniček konzervované dýně? Výborně, i tu při pečení uplatníte (opět jako pojivo). Množství je stejné jako u jablečného pyré nebo rozmačkaného avokáda.

Banány

Vejce jsou drahé, nebo vám prostě jen došly. Co teď, když již máte rozdělanou bábovku nebo buchtu? Na jedno vejce rozmačkejte ½ středního banánu a šup s ním do těsta.

Želatina

Pokud nedržíte veganskou dietu, možná budete moci místo vajec použít želatinu. Želatina je druh potravinářské přísady na bázi živočišných bílkovin, která působí jako zahušťovadlo v různých balených potravinách. Můžete zkombinovat jeden balíček želatiny se 2 polévkovými lžícemi teplé vody. Tím nahradíte jedno vejce.

Obyčejný jogurt

Obyčejný jogurt je další z oblíbených náhražek vajec a zároveň kypřicí činidlo – vyměňte ¼ šálku za jedno velké vajíčko. Nemáte-li jogurt, použijte podmáslí.

Zdroje: www.novinky.cz, www.everydayhealth.com, www.wikipedia.org





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat