Prostreno.cz

Zázraky, které s pletí dělá mandlový olej

Najdete ho v drogeriích, prodejnách zdravé výživy i některých supermarketech. A to je moc dobře! Mandlový olej pleti poskytuje prvotřídní péči, což není zase až tak překvapivé. Vyhlazuje vrásky a dá se použít i jako odličovač!

Mandle jsou bohatým zdrojem vitaminů A, E a B7 (biotin). Dělají tedy dobře vlasům i pokožce. Co se týče konkrétně mandlového oleje, čistého, organického a lisovaného zastudena, tak právě on patří ke kosmetickým pomocníkům číslo jedna.

Chrání pleť před slunečním zářením

Mandlový olej má přirozený SPF 5 (SPF určuje, jaká část ultrafialového záření se dostane do kůže), a proto do určité míry chrání pokožku před slunečním zářením.

Podporuje pružnost pokožky

Vitamin A alias retinol ve sladkém mandlovém oleji zvyšuje schopnost pokožky produkovat nové buňky, čímž zvyšuje pružnost pleti. Studie zároveň potvrdila, že lokálně aplikovaný retinol zlepšuje vzhled jemných vrásek spojených s přirozeným stárnutím (1). V tomto směru je nutné vyzdvihnout i účinek omega-3 mastných kyselin. I ty jsou totiž užitečné při kontrole předčasných známek stárnutí.

Je antibakteriální

Spolu s úžasnými vlastnostmi proti stárnutí je tento olej antibakteriální (2), takže okamžitě zahojí drobné řezné rány. Navíc zinek v tomto sladkém mandlovém oleji do značné míry pomáhá redukovat jizvy.

Krotí lupénku

Když se mandlový olej smíchá s několika kapkami levandulového esenciálního oleje, může pomoci lidem, kteří trpí růžovkou, ekzémem a lupénkou.

Hydratuje

Mandlový olej má bohaté vyživující vlastnosti, jež udržují pokožku hydratovanou, jemnou a hladkou – po dlouhou dobu.

Funguje jako čisticí prostředek

Pokud jde o dvojité čištění, mandlový olej se může stát vaším odličovacím prostředkem. Hluboce čistí póry a efektivně odstraňuje každý kousek make-upu.

Zvyšuje účinnost pleťových masek

Mandlový zázrak zvyšuje účinnost jakékoli masky na obličej, protože je zdrojem mnoha živin, které jsou šetrné k pokožce.

Je oblíbeným nosným olejem

Pokud jste příznivci aromaterapie, nenecháte mandlový olej bez povšimnutí. Výborně se mísí s esencemi všeho druhu.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17515510/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6466557/





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat