Prostreno.cz

Správné skladování medicínského pokladu

Zázvor je kuchyňský i medicínský poklad. Uchovejte ho déle čerstvý díky těmto užitečným skladovacím trikům!

Každý má v ledničce a spíži nějaké základní potraviny, bez kterých se prostě neobejde, a zázvor by k nim jednoznačně měl patřit. Kromě toho, že pokrmům dodává chutný, kořeněný „šmrnc“, je také nabitý nutričními výhodami. Ne nadarmo se po staletí využívá k léčení.

Co všechno umí?

Jedním z nejlepších použití zázvoru je boj proti nevolnosti. Zázvorové žvýkačky jsou účinné jak při ranní nevolnosti a gastrointestinálních poruchách (1), tak při kinetóze. Tato mocná rostlina také napomáhá trávení, může pomoci v boji proti běžnému nachlazení nebo chřipce a má protizánětlivé vlastnosti (2). Proto si tolik lidí přidává zázvor do čaje po velkém jídle nebo když se cítí špatně.

Denní konzumace zázvoru má mnoho výhod pro různé části těla. Bioaktivní sloučenina zvaná gingerol, která se v zázvoru nachází, může pomoci při bolestech kloubů, zejména u pacientů s osteoartrózou (3). Také snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi a ulevuje od menstruačních bolestí. A seznam benefitů dál pokračuje. I z tohoto důvodu je každého kousku zázvoru, který přijde nazmar, škoda! Pokud hledáte tipy, jak jej uchovávat, aby zůstal déle čerstvý, tady jsou.

Skladování čerstvého zázvoru

Mít zázvor po ruce je neuvěřitelně užitečné – nikdy nevíte, kdy ho budete potřebovat. Chcete-li, aby se trvanlivost vašeho zázvoru prodloužila, umístěte jej do vzduchotěsné nádoby na potraviny nebo uzavřeného plastového sáčku a poté jej uložte do lednice, do šuplíku pro zeleninu (to je ten spodní). Takto čerstvost zázvoru protáhnete až na jeden měsíc či déle. Jakmile však začnete vidět zelenomodré skvrny plísně, je čas zázvor vyhodit.

Jak skladovat loupaný zázvor?

V případě, že zázvor oloupete nebo nastrouháte, bude mít kratší trvanlivost, protože je vystaven kyslíku. Co s tím? Zabalte oloupaný zázvor do plastového obalu a poté jej vložte do nádoby s víkem. Při tomto způsobu skladování by měl zázvor zůstat čerstvý až tři týdny, ale vždy je dobré jej před použitím prohlédnout a ujistit se, že se neobjevila a nerozrostla plíseň. 

Můžete zázvor zmrazit?

Mražení zázvoru je skvělá možnost, jak prodloužit jeho čerstvost, protože zmražený v celku vydrží až pět měsíců. Jen se ujistěte, že jste kořen zázvoru omyli a vysušili. Pak by měl putovat do plastového sáčku nebo nádoby vhodné do mrazáku.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2837120/





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat