Prostreno.cz

Jablečný ocet skvěle bojuje proti lupům

Věděli jste, že lupy postihují asi 50 % dospělých? Člověk se jich těžko zbavuje, ale zároveň do léčby nemusí investovat příliš. Vlastně si vystačí s minimálními výdaji. Cena jablečného octa totiž začíná na 39 korunách!

Za nepříjemné svědění a podráždění pokožky hlavy může mnoho faktorů, ale žádný z nich si nepřijde na starý dobrý jablečný ocet. Proč je tak účinný?

Multifunkční prostředek z běžného obchodu

Jablečný ocet je běžnou kuchyňskou přísadou, která se může pochlubit několika působivými účinky. „Jablečňák“ bývá antifungální, má tedy protiplísňovou povahu. Dále patří k dezinfekčním prostředkům, čistí, vyživuje a posiluje pokožku hlavy a zároveň zabraňuje samotné tvorbě lupů. Jeho kyselý charakter inhibuje růst bakterií a plísní a v neposlední řadě vyrovnává hladiny pH. Použití jablečného octa na pokožku hlavy a vlasy má tak mnohonásobný pozitivní účinek. Jak se dá aplikovat?

Oplach z jablečného octa

Jablečný ocet nařeďte v teplé vodě v poměru 1 : 1. Použijte jej jako oplach po umytí šamponem. Před opláchnutím čistou vodou nechte působit asi 15 minut. Tyto kroky můžete provést jednou nebo dvakrát týdně.

Jablečný ocet ve spreji

Smíchejte dvě lžíce jablečného octa v šálku vody. Tímto roztokem naplňte sprejovou lahvičku. Vlasy si umyjte jako obvykle, jablečný roztok nastříkejte na pokožku hlavy a vlasy a nechte uschnout na vzduchu. Takto to provádějte jednou za 14 dní.

Masáž s jablečným octem a čajovníkovým olejem

Přidejte několik kapek tea tree oleje (čajovník) do roztoku jablečného octa a vody. Dobře promíchejte a jemně vmasírujte do pokožky hlavy. Asi po 15 minutách opláchněte jemným šamponem. Používejte jako lék jednou týdně.

Maska na vlasy s jablečným octem a aloe vera

Vezměte lžíci jablečného octa a smíchejte ji se šálkem vody. Přidejte asi tak pět polévkových lžic gelu z aloe vera. Vše dobře promíchejte a naneste na pokožku hlavy a vlasy. Asi po 10 minutách opláchněte vodou. Coby prostředek proti lupům aplikujte až dvakrát týdně.

Heřmánkové tonikum

Jablečný ocet (polévkovou lžíci) seznamte se šálkem teplého heřmánkového čaje. Jednou za dva týdny používejte jako závěrečný oplach po umytí vlasů šamponem.

Jedlá soda a oplach z jablečného octa

Jedlá soda a jablečný ocet? Silná dvojka! Obě ingredience odeberte ve stejných částech a dobře promíchejte, aby vznikla pasta. Tento peeling naneste na pokožku hlavy, jemně jej vmasírujte po dobu asi pěti minut, abyste odstranili odumřelou kůži a nahromaděné usazeniny. Dobře opláchněte čistou vodou – ne častěji než jednou nebo dvakrát týdně.

Zdroje: www.femina.in, www.rd.com, www.purplle.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat