Prostreno.cz

Jak na čisté kuchyňské skříňky

Čištění kuchyňských skříněk se vyplatí, pokud hodně vaříte. To může mít totiž za následek usazování tuku na povrchu skříněk. Prozradíme vám, jak efektivně vyčistit kuchyňské skříňky pomocí domácích prostředků.

Úklid kuchyně se často omezuje jen na sporák, dřez a pracovní desky. Kromě lednice byste měli pravidelně uklízet i kuchyňské skříňky. I ony se totiž špiní: buď se na nich hromadí tukové usazeniny, končí na nich cákance omáčky nebo se nečistoty dostávají do zásuvek či přihrádek při vkládání a vykládání hrnců.  

Naštěstí čištění kuchyňských skříněk není příliš složité a zvládnete je snadno pomocí domácích prostředků. Při výběru si musíte dát pozor pouze na materiál skříně, protože mnohé čisticí prostředky jsou na některé povrchy příliš drsné. 

Jak se zbavit mastnoty

Mastné skvrny na kuchyňských skříňkách často nezmizí, když se je pokusíte setřít vlhkým hadříkem. Navíc se na horních stranách mohou hromadit zvláště nepříjemné tukové usazeniny. Těchto zbytků se však můžete zbavit směsí proti mastnotě.

Smíchejte 1/2 šálku jedlé sody s 1 šálkem vody a přidejte citronovou šťávu. Jedlá soda má účinek na rozpouštění tuků. Počkejte, až se jedlá soda rozpustí ve vodě. Nalijte část směsi na navlhčenou houbu a otřete mastnou skvrnu, dokud nezmizí. U odolných mastných skvrn můžete také nechat směs několik minut nasáknout na povrchu. Poté směs setřete čistým vlhkým hadříkem.

Pokud máte doma kuchyni ve vysokém lesku, není pro vás tento způsob vhodný, protože jedlá soda by mohla poškrábat povrch. Mastných skvrn na vysoce lesklém povrchu se zbavíte použitím čističe na sklo nebo jemného šamponu. 

Nezapomeňte na vnitřek!

Kuchyňské skříňky se mohou zamastit nebo ušpinit nejen na povrchu: špína se může dostat i do přihrádek nebo zásuvek skříněk, když je vkládáte nebo vyklízíte. Proto má smysl čistit i vnitřek kuchyňských skříněk. 

Úplně vyprázdněte skříň nebo zásuvku, kterou chcete vyčistit. Pokud jsou ve vašich kuchyňských skříňkách drobky nebo prach, můžete je nejprve vysát vysavačem. Potom všechny zásuvky vytřete vlhkým hadříkem. Dále můžete pomocí octové směsi účinně vyčistit vnitřek skříně. K tomu přidejte lžičku octa do půl litru teplé vody. Ocet pomáhá nejen proti nečistotám, ale působí i antibakteriálně.

Stejnou směs octa můžete použít i k čištění vnější strany kuchyňských skříněk – pokud nemáte kuchyni ve vysokém lesku. Pro každodenní čištění vysoce lesklých povrchů můžete na vlhký hadřík nanést trochu mycího prostředku a kuchyňské skříňky tak vyčistit.

Zdroj: www.utopia.de/ratgeber/kuechenschraenke-reinigen-mit-diesen-hausmitteln-wirst-du-auch-fett-auf-der-oberflaeche-los/





Celkem 0 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat