Prostreno.cz

Typologie hostů jako postrach vánočních oslav

Vánoční svátky jsou příležitostí k rodinným setkáváním. A tak existuje vysoká pravděpodobnost, že i vy se proměníte v hostitelku jedné takové rodinné sešlosti. Kdo všechno může zasednout ke slavnostní tabuli?

Schválně, jestli mezi svými příbuznými objevíte i některé z následujících typů hostů!

1. Inkvizitor/ka

Obvykle jí bývá žena okolo třicítky, která si pečlivě hlídá postavu a fanaticky podrobuje každou potravinu pečlivé kontrole. A vy během přípravy večeře pro 12 lidí odpovídáte na milion otázek typu: „Je v tom cukroví bílý cukr? Pochází to maso z české produkce? A už jsi slyšela, co s tebou dělá bílé pečivo, když ho tak dáváš do nádivky? Víš, že správně by v té míse s ovocem měla být jablka, protože pomelo ani banány u nás nerostou?“ A i když ve skrytu duše víte, že její dotazy mají nějaký oprávněný základ, vážně přemýšlíte o tom, že jí k večeři naservírujete hamburger z jistého řetězce rychlého občerstvení.

2. Pozorovatel/ka

Velmi často se v ní promění vaše vlastní maminka, případně tchyně. Podrobuje vaše kmitání tiché kritice. Ne že by nějak přiložila ruku k dílu, ale drobnými poznámkami má pocit, že pomáhá, jak jen to jde. „Já jsem vždycky dávala máslo až naposled... A tobě nevadí, že ty děti sedí od rána u televize? Všimla sis, že to tady u té utěrky chybí poutko?“ To je jen zlomek toho, co vyslechnete a ještě se budete tvářit, že vůbec nemáte chuť hodit po „pozorovatelce“ mísu s bramborovým salátem.

3. Vegetarián/ka

Nebudeme si nic namlouvat – v našich krajích nemají sváteční hostiny zrovna nejzdravější a zeleninový charakter. A zatímco vy od rána smažíte a pečete maso, dováříte knedlíky a hovězí vývar dotahujete k dokonalosti, vstoupí do toho s prohlášením vaše příbuzná/příbuzný, že „se rozhodl/a stát vegetariánem“. Samozřejmě, že byste s něčím takovým neměla problém, ovšem pokud byste to věděla předem. A teď horečně přehrabujete lednici v naději, že najdete něco, co by alespoň vzdáleně připomínalo důstojný vegetariánský pokrm...

4. Ochmela

Tenhle typ patří většinou některému z mužské části hostů. Ano, o svátcích se alkoholu spotřebuje docela dost, ale neznamená to, že by byli lidé permanentně opilí. Až na toho jednoho z vašich hostů. Se štamprlí ho vídáte od rána a už kolem oběda nezní úplně souvisle. Kromě toho má pocit, že se musí hrozně družit – nejlépe s vašimi dětmi, které ponouká k nejrůznějším věcem, nad kterými vám vstávají vlasy hrůzou.

5. Sdělovač/ka

Je jedno, jestli se jedná o vaši 70letou tetičku nebo čerstvou maminku. Tahle žena vám detailně popíše veškeré nemoci svoje nebo svého robátka. A když říkáme detailně, myslíme detailně. Dozvíte se věci, které ani vědět nechcete – jakou co mělo konzistenci a velikost, co čemu předcházelo, jak se s tím poprat... A to vůbec nemluvíme o tom, co se stane, když takový typ hosta začne rozebírat (detailně) svůj sexuální život (nejlépe po porodu či hysterektomii).

6. Ochutnávač/ka

Zatímco vy kmitáte u plotny, ochutnávač ochutnává. Uždibuje všechno, co mu přijde pod ruku, bez ohledu na to, jestli už je to hotové, nebo ne. Horší varianta tohoto typu hosta je ochutnávač, který začne radit. „Možná by to chtělo trochu osolit. No, ještě chviličku v troubě a bude to hotové, viď?“ Nakonec servírujete na stůl podivně „okousanou“ pečeni, protože někdo musel „zkoušet, jak je dobrá“.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat