Prostreno.cz

Jak skladovat pečivo, aby bylo dlouho čerstvé

17.12.2019 | Tipy a triky

Není nad čerstvé rohlíky či chleba k snídani. Ne vždy ale máme možnost zajít si ráno do pekárny, nebo si čerstvé pečivo dokonce upéct. Jak tedy uchovávat pečivo, abychom si na něm pochutnali i druhý den?

Nejprve je nutné říct, že v podstatě neexistuje žádný zázračný tip či trik, jak pečivo uchovávat čerstvé. Nejdůležitější je uchovávat jej v suchu a na takovém místě, kde nebude mít přísun vzduchu.

Chléb či rohlíky?

Rohlík vydrží čerstvý jen pár hodin. Pak začne vysychat nebo se z něj stane „gumák“, na kterém si rozhodně nepochutnáte. Zvlášť si dejte pozor, pokud pečivo kupujete ještě teplé. To se vám pak může stát, že si domů donesete zapařené, promočené housky, na nichž si rozhodně nepochutnáte. Rohlíky doma uchovávejte v mikrotenovém sáčku, ale ne déle, než jeden den. Uchovávání chleba je poněkud složitější.

Žádný igelitový sáček

I přesto, že si chléb domů v plastikovém sáčku donesete, ihned jej z něj vyndejte. V igelitu velmi rychle plesniví.

Jako v dobách prababiček

Ošatka na chléb a plátno. To je nejen efektní, ale hlavně nejlepší způsob, jak pečivo uchovat čerstvé a zdravotně nezávadné. Chléb vložte do plátěného či bavlněného sáčku nebo utěrky a dejte do proutěného košíku. Takto uložených chléb vytvoří v kuchyni i hezkou dekoraci.

A kam s ním?

Pokud nechcete mít pečivo na stole, musíte najít místo, kam jej budete ukládat. Většina kuchyňských linek má hluboký šuplík, kam lze pečivo ukládat. Naprosto nevhodným místem je lednice. Horní stěna lednice je totiž teplá a pečivo může rychle vysychat či plesnivět. Stejně tak pečivo nepatří do lednice.

A co chlebník?

Jak již název napovídá, je to ideální místo, kam pečivo položit. Dnes seženete velké množství typů z nejrůznějších materiálů. Vyberou si jak milovníci klasického dřeva, tak i ti, kteří mají rádi designové vychytávky.

Do mrazničky?

Proč ne. V tomto případě se bez mikrotenového sáčku neobejdete. Pokud zamrazujete chléb krájený, můžete jednotlivé plátky proložit pergamenovým papírem. Pak můžete z mrazničky vyndat jen potřebné množství. Rozmrznout jej nechte v pootevřeném sáčku, aby nenavlhl. Stejně tak je možné uchovávat v mrazničce i rohlíky či housky. Ty pak lze rozpéct v troubě a získáte tak křupavou, vonící snídani. Rozpečené pečivo však musíte ihned spotřebovat, jinak bude tvrdé.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat