Prostreno.cz

Přehled nejčastějších chyb při držení diety

Skoro každá žena vyzkoušela za svůj život nějakou dietu. A řada z nich neuspěla – buď v podstatě žádný významný úbytek kilogramů nezaznamenala, nebo sice zhubla, ale po pár týdnech byla kila zpátky. Proč někdy ani zaručené diety nefungují?

Možná je chyba v samotném principu diety, možná máte příliš vysoká očekávání. V první řadě musíte uvažovat realisticky. Zkuste si nejprve položit pár základních otázek. Opravdu potřebuji zhubnout? Kolik kilogramů chci shodit? Jsem dost silná/ý na změnu životního stylu? Jak velké úsilí chci a mohu hubnutí věnovat? Za jak dlouho chci a mohu přebytečné kilogramy shodit?

Právě nerealistická očekávání (zhubnu pět kilo za týden; už nikdy si nekoupím karamelovou tyčinku apod.) totiž mohou být příčinou neúspěchu naší snahy o zhubnutí – námi vysněný výsledek se nedostaví, zato se ale dostaví frustrace a my se s přesvědčením, že to celé stejně nikam nevede, vracíme do svých starých kolejí.

Něco chybí

Dalším důvodem neúspěchu může být i špatně nastavený jídelníček. Řada z nás totiž z jídelníčku zcela vyřadí jednu složku potravy (podle logiky je to sladké/tučné, má to hodně kalorií, když to odbourám, zhubnu), ale nakonec zjistí, že tato snaha nikam nevede (případně pouze nakrátko).

Správný dietní program by měl obsahovat všechny složky potravy, ale samozřejmě ve správném poměru. Obecně platí, že byste si při sestavování jídelního plánu měli na otázku „mohl/a bych bez problémů takhle jíst až do konce života?“ odpovědět „ano“. Zkuste se proto více zaměřit na skladbu svého jídelníčku.

Hladovění obecně při snaze zhubnout neprospívá – jednak si můžete poškodit organismus, jednak budete neustále bojovat s nejrůznějšími chutěmi a vlčím hladem, takže se vystavujete nebezpečí, že dietu porušíte.

Příliš málo kalorií

Zdá se to neuvěřitelné, ale je to tak. I příliš nízký energetický příjem může stát za vaším neúspěchem ve snaze zhubnout. Pokud totiž necháte organismus hladovět, přepne do nouzového režimu a uloží prakticky vše, co mu dopřejete.

Opravdu fungující diety jsou stavěny tak, aby byl váš příjem kalorií o něco nižší než normálně, vaše tělo dostávalo všechny důležité živiny a vy jste zhubli maximálně okolo jednoho kilogramu týdně (spíše ale méně).

Rozhodně byste neměli dlouhodobě konzumovat méně než 1200 kalorií denně, to už je opravdu hazard se zdravím.

Vždyť poctivě držím dietu

Možná jste si všimli, že o když dodržujete přísný dietní režim, dříve či později dospějete do stadia, kdy se ručička na váze už nepohne ani o milimetr. Můžete zkoušet cokoli, ale kila dolů zkrátka nejdou. Samotná dieta totiž nestačí. Když se novináři ptají nějaké slavné osobnosti, jak si udržuje štíhlou postavu (či jak třeba zhubla po porodu), většinou odpoví to samé – hlídám si stravu a cvičím. A právě pohyb je pro snahu zhubnout klíčový. Nemusíte být zrovna každodenní návštěvník fitness centra, ale alespoň několik minut denně byste si na jakoukoli pohybovou aktivitu najít měli.

Chyba je v okolí

V roce 2007 byly uveřejněny výsledky zajímavého výzkumu. Vyplynulo z něj, že lidé, kteří byli obklopeni přáteli či rodinou s nadváhou či obezitou, byli sami často stejně korpulentní. Mají totiž tendenci vnímat nadváhu jako normální stav. Ačkoli i oni se často snaží o zhubnutí, nejsou příliš úspěšní. Na vině může být i malá podpora okolí, čímž jejich motivace změnit způsob života slábne. Pokud je to i váš případ, zkuste své rodině či přátelům vysvětlit svůj záměr a důvody, které vás k rozhodnutí změnit svůj životní styl. Také je dobré najít si spojence, který se k vašim snahám přidá. Budete se navzájem podporovat a povzbuzovat, ve dvou se navíc mnohem lépe čelí skeptickému okolí.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat