Prostreno.cz

Léky proti bolesti, které najdete v kuchyni

Když vás něco bolí, nesahejte hned po lécích v lékárničce, ale zastavte se v kuchyni. Často v ní totiž naleznete velmi účinné prostředky, jak se bolesti spolehlivě zbavit.

Některé z přírodních prostředků proti bolesti používaly naše (pra)babičky. Odborníci k nim sice občas bývají skeptičtí, ale pro přírodní „léky“ hovoří generace dobrých zkušeností. Jistě, každý jsme jiný, takže i na bolest reagujeme rozdílně a účinek tradičních pomocníků v boji s bolestí bude odlišný, ale proč jim nedat šanci?

A protože ne všichni máme k dispozici bylinkářskou zahradu, přinášíme vám pouze přírodní prostředky, které najdete v kuchyňských zásobách.

Bolesti svalů

Pokud máte svalové bolesti, sáhněte po zázvoru. Tenhle zázračný kořen totiž nepůsobí blahodárně pouze na naše zažívání a jako prevence chřipky či nachlazení, ale ovlivňuje i vyplavování hormonů, které znásobují bolest.

Bolesti zubů

Rozbolel vás zub a nikde okolo vás není v dosahu zubař? Pak jemně žvýkejte hřebíček, je totiž poměrně silným přírodním anestetikem. Ulevit od bolesti by vám měl minimálně na 2 hodiny. Kromě toho, konzumace hřebíčku působí blahodárně i na kardiovaskulární systém, snižuje hladinu cholesterolu a upravuje hladinu cukru v krvi.

Pálení žáhy

Trápí-li vás pálení žáhy, zkuste před každým jídlem vypít sklenici vody s trochou jablečného octa (rozhodně by množství octa nemělo přesahovat 1 polévkovou lžíci, ocet je kyselina, která dokáže zažívání i poškodit).

Premenstruační syndrom

PMS trápí většinu žen a příroda pamatuje i na ně. Možná nemáte v kuchyni bylinky jako kontryhel či drmek, ale určitě v lednici najdete jogurt. Ano, obyčejný jogurt. Je totiž bohatý na vápník, který působí na nervový systém a díky tomu zmírňuje bolesti s PMS spojené. Dopřejte si tedy v období před menstruací 2 kelímky denně. (Čtěte také: 10 nejneuvěřitelnějších mýtů o menstruaci)

Chronické bolesti

Pokud trpíte artritidou spojenou se silnými a vytrvalými bolestmi, vyzkoušejte kurkumu. Poslední studie totiž ukazují, že je toto výrazně žluté indické koření v boji s chronickými bolestmi účinnější než většina běžných léků. Zkuste denně zamíchat ¼ lžičky kurkumy do jídla.

Bolesti břicha

Pokud jste si nějakým jídlem „rozhodili“ zažívání, zkuste si pomoci ananasem. Obsahuje totiž enzymy, které podporují zažívání a zklidňují ho.

Poúrazové bolesti

Zlomená ruka, podvrtnutý kotník, vykloubené rameno… Tato a další zranění mohou být pěkně bolestivá. Pomoci vám od nich může obyčejná voda.Dokáže totiž nastartovat hojivý proces a tím vám výrazně zkrátit trápení s bolestí.

Bolest kvůli zánětu dutin

Zánět dutin dokáže hodně znepříjemnit život. Skvělým lékem na něj je křen. Odborníci doporučují lžičku strouhaného křenu 2krát denně, dokud symptomy nevymizejí. Vyžaduje to sice poměrně silnou vůli, ale za pokus to stojí.

Infekce močového měchýře

Trápí-li vás zánět močových cest, zásobte se borůvkami a brusinkami. Obojí má na močové cesty blahodárné účinky, zbavíte se infekce i bolesti dříve.

Migrény

Na skutečné migrény jsou kuchyňské zásoby krátké, ale i přesto dokážou pomoci. Odborníci doporučují zapít léky na bolesti kávou. Poslední výzkumy ukazují, že šálek tohoto nápoje dokáže zvýšit účinek medikace až o 40 %.
 





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat