Prostreno.cz

Jednoduché kroky pro lepší život bez stresu

Jak krásný by byl život, kdybychom se nemuseli neustále kvůli něčemu stresovat. Jenže ačkoli po takovém životě jistě touží nejeden z nás, můžeme si o něm nechat tak akorát zdát. Proto je důležité umět stresu předcházet a zmírňovat jeho následky. Jak?

Občas stačí úplné maličkosti, abychom ze svého života odstranili ten nejzbytečnější stres, který nám sice nemusí přivodit žaludeční vředy, ale umí pokazit den a přidělat vrásky na čele.

Takže co bychom se měli naučit, abychom snížili míru stresu?

Plánujte

Diáře jsou skvělá věc – udržují přehled o tom, co nás který den či týden čeká. Ovšem není od věci naplánovat si i průběh jednotlivých dnů. Udělejte si seznam toho, co potřebujete zvládnout, jaké máte pro daný den priority, na co nesmíte zapomenout. A pak jednotlivé položky pěkně škrtejte. Plány a seznamy jsou moc šikovnými pomocníky.

Připravte se

Každý večer věnujte 10 minut svého času na přípravu dalšího dne. Nemusíte jen přemýšlet o tom, co vás čeká, a plánovat si, jak se toho kterého úkolu zhostíte. Můžete si také připravit oblečení na další den (to znají především ženy – pobíhání od šatníku k zrcadlu, neustálé převlékání, zoufalství nad tím, že vážně nemáme co na sebe… to není nejlepší start dne).

Oceňujte maličkosti

Říká se, že člověk by se měl umět radovat z maličkostí. A je to pravda. Úsměv na tváři vám přeci nemusejí vykouzlit jen velká gesta, dary, důležité úspěchy, ale i na první pohled nedůležité věci, které se vám povedou, lidé, kteří vám podají pomocnou ruku, nebo prostě krásné počasí. To stačí. Nikdo neovlivní vaši náladu tak jako vy.

Hýbejte se

Sport je skvělým způsobem, jak si zvednout náladu a odplavit stres (uvolňují se při něm totiž endorfiny, které se postarají o to, abychom se cítili skvěle). Ale nemusíte zrovna každý den zamířit do posilovny, úplně stačí, když budete více chodit pěšky nebo si zajdete zatancovat. Každý pohyb se počítá!

Smějte se

Smích je nejlepší lék. Že vám to zní jako otřepaná fráze? Pak vězte, že není frází jen tak pro nic za nic. Smích totiž opravdu funguje jako bojovník proti stresu. Takže si po náročném dnu pusťte nějakou oblíbenou komedii, zajděte na víno/pivo/kávu s přáteli, o nichž víte, že se s nimi budete dobře bavit, apod. Prostě do svého života pusťte co nejvíc smíchu!

Vyrazte ven

Příroda je dalším pomocníkem, který vám zaručí, že zapomenete na vše, co vás trápí (a tedy stresuje). Takže si sbalte batůžek a vyrazte na výlet, pusťte se do pletí záhonků nebo jen večer obejděte pár bloků mezi stromy. Přijdete na jiné (veselejší) myšlenky a vyčistíte si hlavu!

Zhluboka dýchejte

Když už vás nějaká ta stresující situace potká, na pět minut se zastavte a zhluboka dýchejte (nádech nosem, výdech pusou). Zmírníte vyplavování stresových hormonů a zklidníte se.

Dobře spěte

Spánek. Ačkoli máme tendenci ho podceňovat a šidit, rozhodně bychom mu měli věnovat pořádnou pozornost! Naučte se dobře spát a hlavně se neodbývejte – minimálně byste si měli dopřát 7 až 8 hodin spánku denně.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat