Prostreno.cz

Zaručené tipy pro lepší spánek. Zkuste je už dnes

Spánek. Přirozená potřeba člověka, která poslední dobou zamotává hlavu spoustě z nás. Už totiž nedokážeme spát tak tvrdě jako dřív, už se nebudíme tak svěží a plní energie. Jak navrátit spánku kvalitu, kterou jsme si užívali, když jsme byli dětmi a neměli žádné starosti?

Ovšem nejsou to jen starosti a stres, co narušuje náš spánek. Občas to zvládáme i bez těchto nepříjemností, třeba tím, že si zvolíme nevhodné jídlo k večeři.

Jak tedy zlepšit spánek?

Dodržujte rozvrh

Choďte spát a vstávejte každý den v přibližně stejnou hodinu. Když si vaše tělo navykne na pravidelný režim, bude se mu mnohem lépe usínat (a ráno pak vstávat).

Omezte příjem kofeinu

A to nejen těsně před odchodem do postele, ale už během odpoledne. Nemyslete, že vám večerní káva nijak nenarušuje spánek – narušuje.

Vypněte televizi i počítač

A tablet a mobilní telefon. Zkrátka vykažte elektroniku z ložnice. Modré světlo, které vyzařuje, narušuje tvorbu hormonů potřebných pro usínání a kvalitní spánek.

Nepřejídejte se před spaním

Přeplněný žaludek dokáže se spánkem pořádně zamávat. V tom měly naše maminky a babičky pravdu, když nám říkaly, abychom na noc moc nejedli!

Ale ani nechoďte do postele hladoví

Ovšem hladovění není o nic lepší než přejídání, co se usínání a kvality spánku týče. Takže platí – dejte si lehkou večeři!

Zacvičte si (ale nepřehánějte to)

Příjemná fyzická únava dokáže s usínáním opravdu pomoci. Ale pozor, pokud budete před spaním cvičit až příliš usilovně, dosáhnete přesného opaku – tělo příliš „nabudíte“ a o spánku si budete moci nechat jen zdát (tedy obrazně řečeno).

Moc nepijte

Pitný režim je sice velmi důležitý, ale nesnažte se ho dohnat těsně před spaním! Budete se totiž během noci budit kvůli plnému močovému měchýři. A každé takové probuzení snižuje kvalitu spánku.

Potichu a ve tmě

Ložnice by měla být nejtišší a také nejtmavší místností v bytě. Protože ticho a tma jsou přesně ty ingredience, které potřebujete pro snadné usnutí a tvrdý spánek.

Investujte do postele

A do kvalitní matrace a kvalitních lůžkovin. Protože když nebudete mít pohodlí, nebude se vám nijak dobře spát.

Neoddalujte spánek

Jděte do postele v okamžiku, kdy se vám začne chtít spát. To vám vaše tělo říká, že už je unavené a připravené na pořádný odpočinek. Tak toho využijte!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat