Prostreno.cz

Cibule je první pomoc při nachlazení

Rýma, kašel, zánět v krku, nachlazení? Vsaďte na první pomoc a vytáhněte ze svých zásob cibuli! Co všechno umí a proč ji budete milovat?

Lékařské využití cibule? Je podávána při nechutenství, arterioskleróze, potížích zažívání, vysokém krevním tlaku či zánětech ústní dutiny a hltanu, pozitivně působí na astma, zánět močového měchýře, nepravidelnou menstruaci, cukrovku, zácpu, bodnutí hmyzem a v neposlední řadě i nachlazení a chřipku, neboť má antibiotické a antimykotické účinky, hubí bakterie. Pokud jste tedy ještě nevyzkoušeli recept na cibulové ponožky, tak to ihned při zjištění prvních potíží napravte!

Cibulové ponožky

Proč si cibuli dávat na nohy? Nachází se na nich hodně reflexních bodů, přes které se účinek cibule rozvine do celého těla. Takže co musíte udělat? Nadrobno nakrájejte větší žlutou cibuli, tu rozložte na dvě bavlněné pleny, větší kapesníky či ručníky (co doma najdete), rozmačkejte ji a nahřejte třeba na kamnech nebo na obrácené poklici, která zakrývá hrnec, ve kterém se vaří voda. Cibuli nikdy neohřívejte v mikrovlnné troubě kvůli zachování účinných látek!

Připravený zábal přiložte na chodidla, natáhněte si tlusté ponožky a jděte spát. Ráno nohy omyjte a usušte. V případě potřeby večer znovu opakujte.

Tip: Zvýšit účinek cibule můžete ještě přidáním tvarohu, který se zvlášť hodí v případě, že trpíte zánětem v krku. Tento obklad si přiložte na postižené místo.

Trápí vás do toho všeho ještě hrozný kašel? Tak si vzpomeňte na dětství, kdy vám maminky podávaly šťávu z cibule.

Cibulový sirup proti kašli

Žlutou nebo i červenou cibuli či cibule (množství se odvíjí podle toho, koho šťávy chcete vykouzlit) nakrájejte na kolečka nebo kostky. Jednu vrstvu vložte do zavařovací sklenice, zasypte lžící cukru a celý postup opakujte, dokud máte ingredience. (Konečná vrstva patří cukru.)

Sklenici zavřete a dejte na noc do lednice (obsah můžete i něčím zatížit). Ráno ochutnejte sladkou šťávu a podávejte ji i dětem od 1 roku. Dávka pro dospělé je 3-5 lžic denně, pro děti 1-3 lžíce denně. Sirup neužívejte déle než týden a připravujte ho ideálně každý den čerstvý.

Tip: Místo cukru se jinak dá použít i med. Cibule může v lednici stát i v nějaké nádobě bez víka, pak ale počítejte s tím, že aroma cibule zaplaví celou lednici.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat