Prostreno.cz

Na křečové žíly stačí masti našich babiček

Trápí vás pohled na vaše nohy, protože nevzhledné křečové žíly se rozšiřují nebezpečnou rychlostí? Tuhle vadu na kráse má podle posledního průzkumu až 75 procent žen. Víte, čím nahradit drahé krémy?

Varixy neboli rozšířená místa žil modré barvy má bohužel stále víc lidí. Příčinou vzniku je nepostupující krev shromažďující se ve vnějších žilách, jejichž stěny jsou zvětšovány pod tlakem proudící krve. „Křečákům“ jde na ruku časté stání, dlouhé sezení, nadváha i těsné oblečení. Ačkoliv odborníci tvrdí, že za ně může především genetika, proto se s nimi kromě operace nedá nic dělat, my bychom pár tipů přece jen měli. Už jste četli o obkladech a třezalkové léčbě uvedené v prvním díle? Tak to vás nadchnou i další metody našich babiček!

Koupel z kostivalu lékařského

200 gramů sušených listů kostivalu (seženete v lékárně) namočte na 12 hodin do pěti litrů studené vody. Po uplynulé době zahřejte na mírném plameni, sceďte a přilijte ke koupeli. Nutno dodat, že ve vaně by mělo být tolik vody, aby zakrývala oblast ledvin. Do této lázně se ponořte na 20 minut a po jejím skončení se nezdržujte ručníkem. Bez osušení skočte rovnou do županu a alespoň hodinu se poťte v posteli.

Domácí mast z řepíku lékařského

I tuto zázračnou ingredienci pořídíte v lékárně či bylinkářství. Dvě vrchovaté hrsti nadrobno nasekaných listů, květů i stonků řepíku zpěňte na 250 gramech rozehřátého vepřového sádla. Dobře promíchejte a odstavte. Přikrytý výtvor nechte chladnout do druhého dne. Poté ještě jednou zahřejte, celý obsah propasírujte, části rostlin vylisujte a získanou mastí naplňte uzavíratelné misky. Dávkování? Každý den potírejte minimálně dvakrát křečové žíly v silné vrstvě.

Domácí mast z měsíčku zahradního

Mastička z měsíčku je stejně jako ta řepíková výborným prostředkem proti křečovým žilám. Postup přípravy je totožný jako v předchozím případě, jen s malým rozdílem - místo dvou hrstí bylinky použijte čtyři.

Obklad z hluchavky

Na bolestivé varixy pomáhá i lýtkový zábal z odvaru hluchavky bílé nebo žluté. Tři vrchovaté čajové lžičky spařte v ½ litru horké vody a nechte půl minuty louhovat. Tekutinou navlhčete plátno a jako teplý obklad přikládejte na nohy. Čím častěji, tím lépe!

Co říkáte na tyto babské rady? Samozřejmě nemáme nic proti přípravkům moderní medicíny, ovšem každý „majitel“ křečových žil ví, že najít funkční lék je skoro zázrak! Proč se tedy v nouzi neobrátit na přírodu?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat