Prostreno.cz

Oteklé nohy umí potrápit. Stačí se přitom vyvarovat pár chyb

Vaše dolní končetiny opět připomínají balony, a když se je snažíte nasoukat do bot, zachvátí vás nepříjemná bolest. Zachovejte klid! Ve většině případů stačí jen trochu změnit zvyky a jste z toho venku. Kde začít?

Nervy nadranc, obtížná chůze, problematické obouvání, napětí v lýtkách – vizitka „bobtnajících“ nohou, které dokáží pěkně potrápit. A teď vážně, proč se to děje? Viníka nemusíte hledat daleko…

Nabitý denní program

Dlouhé stání, ještě delší sezení a mezi tím zdolání několika kilometrů chůze. Váš běžný pracovní den, bez nároku na pořádnou pauzu? A jsme doma. Jacqueline Sutera, lékařka z newyorské Medical Association, říká, že pravidelné přestávky na odpočinek se nesmí zanedbávat. Pokud by snad nadřízený měl nějaké výhrady, podle ní pomáhá i občasný rázný pochod na místě či střídání chůze na špičkách, plných chodidlech a na patách.

Nepohodlné boty

Vysoké podpatky, příliš těsné pásky nebo nepřirozeně špičatý tvar? Asi si uvědomujete, že některé lodičky patří mezi výkřiky poslední módy, ale se zdravím jako takovým si moc netykají. Mají totiž na svědomí stlačování prsů a omezení průtoku tekutin, což vede k otokům nohou.

„Při koupi se vždy soustřeďte na tři důležité věci. Podpora klenby, odpružení a tlumení nárazů. Pokud bota nesplňuje tato kritéria, může vám způsobit zdravotní následky,“ varuje výše zmíněná americká specialistka.

Nějaké to kilo navíc

Nadváha samozřejmě neprospívá ničemu - a tady to platí dvojnásob. Protože nohy jsou nosné pilíře celého těla, každá zvýšená zátěž se na nich pěkně podepíše. Řešení se skrývá v dietě. Jakmile dostanete váhu zase pod kontrolu, velikost se opět vrátí do normálu. A než se tak stane, podkládejte nohy tak často, jak to půjde. Ideálně nad výšku vašeho srdce. To je názor Jacqueline Sutery.

Poruchy krevního oběhu

Křečové žíly, nedomykavost žilních chlopní, nebo sraženiny. I to může být příčina „sloní“ nohy! Jakmile žíly nejsou schopné přenášet krev zpátky do srdce, problém je na světě. Zvažte návštěvu odborníka, který všechny tyto nepříjemnosti řádně prověří a poradí vám s následnou léčbou. Nečekejte, že to přejde. Tenhle risk nemusí skončit nejlépe…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat