Prostreno.cz

Nenápadné zlozvyky, které vaše tělo nepotěší

Většina z nás se snaží o svou tělesnou schránku pečovat. Ovšem i při té největší snaze se občas dopouštíme jistých chyb, o nichž ani nemusíme vědět, jak moc našemu organismu škodí.

Kterých činností bychom se tedy měli vyvarovat?

Dlouhý spánek

Dostatek spánku je pro fungování organismu klíčový, nebo ne? Je to samozřejmě pravda, ale lékaři varují nejen před nedostatkem spánku, ale i před druhým extrémem – tedy přílišným množstvím spánku. Více než 10 hodin spánku denně už může vést ke stejným potížím, jako když spíte méně než 6 hodin denně (kardiovaskulární potíže, cukrovka, obezita...).

Příliš alkoholu

O tom, jestli má alkohol na lidské tělo nějaké pozitivní účinky, se dodnes vedou spory. Občas se sice objeví studie, která naznačuje, že ano, ovšem zatím se zdá, že negativa jasně převažují. Na plné čáře. Dospělí lidé by neměli pít více než sklenku (maximálně dvě) piva či vína denně, doporučuje se rovněž dodržovat alespoň dvakrát týdně dodržovat „bezalkoholové“ dny. Lidem holdujícím alkoholu hrozí zvýšené riziko některých druhů rakoviny, cukrovky, jaterních onemocnění nebo srdečních chorob.

Život uvnitř

Většina z nás dnes prožije většinu života v budově, nikoli venku. A i když s to na první pohled nezdá, takový život je spojen s některými riziky. Kromě nedostatku pohybu (který vede k problémům s nadváhou, pohybový aparátem, cukrovce, kardiovaskulárním onemocněním apod.) nám hrozí i deficit vitaminu D. A ten je pro náš organismus životně důležitý. Pokud máte podezření, že byste ho mohli mít nedostatek, vyplatí se sáhnout po doplňcích stravy.

Občasná cigareta

Nemá cenu rozepisovat se o tom, jak si kuřáci ničí tělo – je to jasné při pohledu na statistiky jejich časté nemocnosti a brzké úmrtnosti. Ovšem i když si dáte cigaretu jen velmi výjimečně, už své tělo zatěžujete. Představy typu „mně se nemůže nic stát, já jsem sváteční kuřák“ jsou podle lékařů naprosto zcestné. Už i občasné a nepravidelné kouření zvyšuje riziko některých onemocnění.

Nevhodná obuv

Bylo by chybou utěšovat se, že z nošení nevhodných botek nás mohou maximálně tak bolet nohy. Obuv má vliv na spoustu věcí, především držení těla, zatěžování páteře, kloubů… A z toho pramení spousta zdravotních problémů, které se navíc jen těžko léčí. Prohlédněte proto svůj botník, zda nestojí za vašimi potížemi!

Žádné protahování

Že bychom se měli vždy protáhnout, pokud se chystáme cvičit, to je stará známá věc. Ovšem na protahování bychom neměli zapomínat, ani když ráno vstáváme! Připravíme totiž svaly na probuzení, probereme ze spánku i krevní oběh. Je to pár vteřin, ale pomohou!

Nedostatečný pitný režim

Je až s podivem, kolik lidí stále podceňuje dostatečný přísun tekutin během dne! Přitom vypití oněch 2 litrů vody platí pro všechny a za každého počasí, s námahou či horkými teplotami by se mělo zvyšovat. Tak na to nezapomínejte, bez dostatečného pitného režimu naše tělo nemůže správně fungovat a „odvděčí“ se vám celou řadou zdravotních problémů.

Ignorování paprsků

Spousta z nás se krémem s ochranným faktorem proti UV záření namaže, jen když se jde opalovat. Chyba. Sluneční paprsky totiž dokáží na naší pokožce zanechat nepříjemnou paseku. Včetně rakoviny, která patří k nejhůře léčitelným, pokud se opravdu „rozjede“. Ochranné krémy bychom měli nanášet v jakémkoli ročním období!

Příliš kofeinu

Kofein je velmi blízkým a potřebným pomocníkem spousty z nás. Ale nic se nesmí přehánět! Jeho nadbytek negativně ovlivňuje řadu pochodů v těle. Neměli byste si proto dopřávat víc než 4 (maximálně 5) šálků kávy denně. A na energetické drinky byste měli spoléhat jen v těch nejkrajnějších situacích (a jen velmi výjimečně).





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat