Prostreno.cz

Rozhozený organismus je pro podzim typický

Slunce vychází později, dny se nenápadně zkracují a venku je chladno. Jasné znamení, že zima se blíží! Myslíte, že jenom příroda prochází určitými změnami? Co vás nemá, nejste na tom jinak…

Přechod z léta na zimu je poměrně náročný proces. I na vás se střídání ročního období tak trochu podepíše! Čemu se na podzim pravděpodobně nevyhnete?

Jste naměkko

Určitá melancholie postihne kdekoho. Někdo civí z okna a přemýšlí, další pláče dojetím nad fotkou roztomilých štěňátek. Můžou za to hormony! Takový kortizol je spjatý se spánkem i probouzením, protože reaguje na světlo. A když je po ránu „tma jako v pytli“, jste pak unavení a bez nálady.

„Vědecké výzkumy potvrzují, že sezónní změny v hladinách hormonů, zejména dopaminu, serotoninu a kortizolu, jsou úzce svázané s depresí,“ říká americký neurolog a specialista na spánek Christopher Winter. Odborník také dodává, že pravidelné cvičení a nejlépe venku na denním světle odvrátí negativní emoce. Takže do tepláků!

Práce vás podezřele baví

Když je venku hezky, logicky se nikomu „dřít“ nechce. Tenhle jev se však úplně obrátí, když se počasí začne kazit. Za tímto zjištěním stojí studie provedená na Harvardově univerzitě. Její výsledky prokázaly, že až u 136 studentů vedly nepříznivé klimatické podmínky k vyšší pracovní produktivitě. Tudíž už žádné bezútěšné listopadové dny, spíš příležitost, jak v zaměstnání zazářit!

Tak trochu tloustnete

Nemůžete dopnout kalhoty? Nezoufejte, je to naprosto přirozené. Nedostatek denního světla má na svědomí snižování hladiny zmíněného serotoninu, a proto máte nezvladatelné chutě na kalorické bomby. Podle odborníků kilový „bonus“ zase shodíte – až budou dny opět delší. A půjde to mnohem snáz, když si dneškem počínaje trochu pohlídáte jídelníček. Ani trocha pohybu navíc samozřejmě ničemu neuškodí.

Častěji telefonujete

Jít ven a popovídat si s přáteli? V momentálním „nečase“ ani nápad. Logicky sáhnete po mobilním telefonu a udržujete kontakt s okolím v pohodlí domova. Rok trvající výzkum jednoho známého operátora s 22 600 uživateli zjistil, že lidé za sychravého počasí mnohem více telefonují. Klidně i hodiny a především své rodině. Máte to stejně?

Nechce se vám vstávat

Nepotřebujeme vědu, aby nám řekla, jak moc je teď příjemné zůstat zachumlaní v peřinách a nemuset vystrčit ani prst. Stačí se podívat z okna! Ale i tak se nedávno provedl jeden průzkum, jehož závěry potvrdily, že na podzim lidé spí v průměru o 13 minut déle. Tenhle fakt nejvíce odnese váš budík, do kterého po ránu mlátíte hlava nehlava.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat