Prostreno.cz

Potraviny, které umí zmírnit podráždění žaludku

Podrážděný žaludek, bolesti, křeče, nevolnost, průjem. Někdy to vypadá, že je téměř nemožné vypořádat se s něčím takovým do druhého dne. Když ale víte, jak na to, brzy se začnete cítit o dost lépe. Tak si zajistěte přísun správných potravin!

Některé druhy potravin skutečně pomáhají v boji proti „žaludku na vodě“. A pravděpodobně je máte i doma! Počítejte do sedmi…

1. Banány

Existuje důvod, proč se banány doporučují jako energetická vzpruha pro maratonce. Jsou totiž snadno stravitelné a obecně po nich není těžko. V případě, že je budete konzumovat během průjmů, zajistíte si znovunavrácení pevné stolice, o což se postará obsah pektinu.

2. Papája

Ano, další ovoce na seznamu. Papája pomáhá podporovat trávení, zmírňuje zažívací potíže a také pomáhá při zácpě. Kouzlo spočívá v enzymech, které rozkládají proteiny a uklidňují žaludek tím, že podporují zdravé kyselé prostředí. Vzhledem k tomu, že je problematické shánět papáju po všech čertech, vsaďte na tablety s jejím extraktem.

3. Bílá rýže

Žaludek vzhůru nohama? Opakujte si, že bílá je váš spojenec. Bílý toast, bílá rýže. Obojí zmírňuje průjem absorpcí tekutiny.

4. Zázvor

Studie jednoznačně prokázaly, že zázvor skvěle pracuje jako prostředek celkově zlepšující trávicí soustavu. Opět se dá použít nouzovka – ten rozdrcený na prášek. Ovšem pozor na dávkování. Doporučují se čtyři gramy denně.

5. Jablečné pyré

Stejně jako banány, i jablka jsou dobrým zdrojem pektinu, který pomáhá zmírnit příznaky průjmu. Pokud máte co do činění s podrážděným žaludkem, vyhněte se čerstvým jablkům ve prospěch tepelně upraveného jablečného pyré. Tato forma pro vás bude mnohem stravitelnější.

6. Bylinkový čaj

Máta peprná a heřmánek prokazatelně mají velmi pozitivní vliv na podrážděný žaludek. Máta peprná aktivuje kanál v tlustém střevě, pomáhá při nevolnosti, heřmánek zklidňuje bolesti břicha a podráždění žaludku. Pokud máte průjem, už neexistuje – jestli jste vypili maliník nebo ostružiník.

7. Jogurt

Většina mléčných výrobků může podrážděný žaludek ještě více pozlobit, ale porce bílého jogurtu s aktivní kulturou patří k výjimkám. Ideálně si však vyberte organický druh.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat