Prostreno.cz

Potraviny, které vám zajistí dostatek železa

Železo je pro lidský organismus životně důležitý minerál. Podílí se na celé řadě procesů probíhajících v těle, ovlivňuje krvetvorbu. A tak bychom si měli hlídat jeho příjem. Jste si ale jistí, že ho ve stravě máte dostatek?

Pokud si odpovědí na tuto otázku nejste tak docela jistí, máme pro vás přehled potravin, které jsou na železo velmi bohaté. Mimochodem, maso mezi nimi nehledejte – ačkoli především to červené má železa spoustu, raději jsme se zaměřili na jeho zdravější alternativy.

Špenát

Ano, byl obětí vědeckého omylu a nakonec se ukázalo, že nemá zas tolik železa, jak si všichni celá léta mysleli. Ale to neznamená, že železo neobsahuje! Obsahuje – a nikterak zanedbatelné množství. Šálek čerstvého špenátu má asi 6 miligramů železa.

Brokolice

Nejenže obsahuje, železo, ale vitaminy C a K a další antioxidanty vám zaručí, že ho vaše tělo lépe vstřebá.

Čočka

Jediný šálek čočky obsahuje více železa než průměrný steak! A navíc tělu dodáte i další živiny, například proteiny nebo vlákninu, které z čočky činí jednu z nejzdravějších dobrot.

Kapusta

Tahle temně zelená hlávka se sice v posledních letech z našich jídelníčků vytratila, ale začíná slavit návrat. A zaslouženě. Obsahuj spoustu zdraví prospěšných látek včetně železa – v průměrné porci kapusty zkonzumujete až 3,6 miligramů tohoto minerálu.

Brukev čínská

Že vám tento název nic neříká? Pak možná popisovanou zeleninu znáte spíše pod anglickým „buk choi“ nebo nesprávně jako čínské zelí. Na pultech supermarketů ho najdete možná až po delším hledání, ale nevzdávejte se – jediný šálek obsahuje téměř 2 miligramy železa (a navíc i spoustu vitaminu A).

Brambory

Od exotiky zpět na česká políčka. Také brambory vám mohou s příjmem železa pomoci! Zkuste je třeba pečené s brokolicí – tuhle kombinaci bude vaše tělo prostě milovat!

Sezamová semínka

Ne nadarmo patří mezi takzvané superpotraviny. Například lžíce semínek vám zajistí – kromě jiného – také 1,3 miligramu železa. Až budete příště hledat „posyp“ na salát, víte, po čem sáhnout!

Sójové boby

Myslíte si, že sója je jen pro vegetariány? Omyl! Na talíř by ji měl pravidelně zařadit každý. Už kvůli železu! Jeden šálek vařených bobů totiž obsahuje až 9 miligramů tohoto minerálu.

Cizrna

Ještě před pár lety ji znal a jedl málokdo, dnes patří k nejoblíbenějším luštěninám. A je to dobře. Šálek cizrny vám poskytne 4,7 miligramů železa. Tak na to myslete, až budete příště zas „vyrábět“ hummus.

Hořká čokoláda

Na závěr jsme si nemohli odpustit sladkou tečku. Doslova. Hledáte omluvu pro mlsání? Právě jste ji našli! Čokoláda s vysokým obsahem kakaa je totiž – kromě jiného – i zdrojem železa. Sice nemůže tak docela konkurovat výše zmíněným potravinám, ale co. I to se počítá!





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat