Prostreno.cz

Zaostřete na mrkev a další zeleninu

Mrkev, mrkev a zase jenom mrkev. Jen ta vám zrak nezlepší! Znáte pět živin pro zdraví vašich očí, které momentálně trpí vinou topení, klimatizace i průvanu?

Mrkev jako potrava pro vaše oči se stále vřele doporučuje pro obsah vitaminu A. Dobře, ale ona není jediná, která se může pochlubit přínosem pro váš zrak. Jednak se doporučují ryby, a to dvakrát týdně, ale také porce ovoce a zeleniny (každý den). Pokud v tom máte trochu zmatek, na ledničku si napište následujících pět bodů.

Tmavá listová zelenina

Lutein a zeaxantin neboli karotenoidy nacházející se v oku. Mají antioxidační vlastnosti, jenže pokud se vinou oxidačního stresu jejich přítomnost naruší, může dojít k poškození zraku. Proto jezte potraviny typu brokolice, růžičková kapusta, kukuřice, vejce, nektarinka, papája, římský salát a další.

Omega-3 mastné kyseliny

Dodržujete doporučení odborníků a ryba váš jídelníček obohacuje dvakrát týdně? Pak se nemusíte ničeho bát. Zdravé tuky totiž nejsou dobré jen pro srdce, ale stejně dobře slouží i očím.

Konkrétně zmírňují problémy s viděním a působí protizánětlivě. Taky se chcete zbavit únavy a podráždění očí? Spolehněte se na lněné semínko, lněný olej, lososa, halibuta, sardinky, tuňáka a vlašské ořechy.

Mimochodem, z tuňáka je skvělá pomazánka, jejíž ingredience se dají upravit podle počtu strávníků. Připravte si asi 100 ryby, dvě vařená vejce, jednu vařenou bramboru, sůl, pepř a lžíci plnotučné hořčice. Vejce a bramboru nastrouhejte, promíchejte s ostatními ingrediencemi a nechte vychladit.

Vitamin A

Áčko je něčím, co mrkvi vylepšuje pověst. Je to totiž antioxidant bojující proti stresu, podráždění a poškození zraku. Najdete ho i v meruňkách, mangu, syrové červené řepě, sýru ricotta, špenátu či ve sladkých bramborách.

Vitamin C

Výzkumy naznačují, že pravidelný přísun vitaminu C snižuje vznik šedého zákalu. Vzhledem k tomu, že je to také silný antioxidant, chrání buňky před poškozením. Kam pro něj? Jahody, kiwi, pomeranče, grapefruit a samozřejmě citron. Jeden jeho plátek na rybě – spojení příjemného s užitečným.

Vitamin E

Éčko, stejně jako céčko a áčko, patří k silným antioxidantům, jenže ankety varují, že téměř 70 % lidí okolo třicítky ho nemá dostatek. Pak se není co divit, že se o slovo hlásí šedý zákal. Nedejte mu šanci. Vitamin E je obsažen v oleji z pšeničných klíčků, másle, mléce, burských oříšcích, sóji, salátu a v mase savců. A jak se zachovat, pokud vás trápí pouhá únava očí způsobená třeba prací na počítači?

Oči pravidelně zvlhčujte tak zvanými umělými slzami (kapky), ulevujte jim studenými obklady, kostkou ledu či na kolečka nakrájenou okurkou. A pokud máte pár minut navíc, dopřejte jim masáž. Oči zavřete a krouživými pohyby je stimulujte od vnitřního koutku k vnějšímu.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat