Prostreno.cz

Před vánočním večírkem si dejte vajíčka a smažené kuře

V posledních dvou týdnech před Vánocemi čeká na většinu zaměstnanců večírek. Výživoví poradci radí, aby se člověk před těmito událostmi s nadměrnou konzumací alkoholu připravil. Ideálně je obalit trávicí trak tučným pokrmem, který zabrání rychlému vstřebávání alkoholu do krve, výkyvům glukózy v krvi a předráždění sliznic trávicího traktu alkoholem.

Smažené kuře je ideální variantou, pokud je doplněno celozrnnou rýží. Kuře je bohaté na bílkoviny, ty zajistí dlouhodobý pocit sytosti a zaměstnají na dlouho trávicí trakt, tuk ze smažení obalí sliznice a zajistí pomalé vstřebávání alkoholu. Celozrnná rýže uvolňuje do krve jen malé množství glukózy, takže její hladina v krvi je stabilní. Kuře je navíc dobrým zdrojem vitaminu B6, o který tělo při pití alkoholu přichází. Vegani můžou kuře vyměnit za papriky či brokolici.

Variantou jsou také míchaná vajíčka s žitným chlebem či vydatná luštěninová polévka.

Aby nepřišla kocovina...

Prevencí těžké kocoviny je také vybrat si vhodné nápoje. Rozhodně je dobré vyhnout se sladkým a příliš perlivým koktejlům a podobným alkoholickým nápojům. Také sladkosti jsou během konzumace nepříliš vhodné. Cukr rychle vychýlí hladinu glukózy v krvi a inzulin ji zase prudce sníží, což většinou vede k pocitu nevolnosti a posílí účinek alkoholu.

Na rozdíl od jiných akcí a příležitostí nejsou vhodné ani zeleninové saláty. Šťávy v nich obsažené v kombinaci s alkoholem dráždí žaludek.

„Pokud už člověk nemůže nic sníst a nemá na výběr, posledním řešením je pořádná sklenice mléka,“ radí výživový poradce Rob Hobson v rozhovoru pro deník The Mail. Mléko obsahuje vitamin B12, bílkoviny a tuk. Tyto živiny zasytí, zajistí dostatečně dlouhé trávení a sníží rychlost vstřebávání alkoholu do krve.

Jak zazářit?

Pokud není nebezpečí kocoviny to jediné, co vás trápí, ale lámete si hlavu nad tím, v čem na večírek vyrazíte, máme pro vás několik tipů. Nikdy nešlápnete vedle s "malými čenými" šaty, ale proč nezkusit něco trochu originálnějšího?

Overal

Ať už zvolíte krátkou délkou nebo zůstanete u dlouhých nohavic, chybu neuděláte. Overaly se nabízí v nejrůznějších provedeních, s rukávy i bez, u všech ale oceníte jejich lehkost a splývavost. Největší výhodou je, že sluší naprosté většině žen a dá se s nimi snadno kouzlit. Jednou overal osvěžte výrazným náhrdelníkem, podruhé vsaďte na psaníčko s potiskem nebo vzorované punčochy.

Flitrovaná sukně

Flitry mívají špatnou pověst, pokud s nimi ale budete nakládat opatrně, udělají z vás módní ikonu. Zásada číslo jedna – investujte do kvalitní sukně, která nebude vypadat lacině, zásada číslo dvě – noste ji s jednoduchými vršky. Pořídit si samozřejmě můžete i krátkou variantu, u té ale doporučujeme zvolit horní díl s rukávem a bez výstřihu. K mini délce bude ideální například hladká vzdušná halenka.

Oversized sako

Tohle volné sako, inspirované pánským šatníkem, vypadá skvěle se všemi úzkými spodními díly. Zářným příkladem jsou skinny kalhoty (na večírek se budou hodit koženkové), případně pouzdrová sukně nebo super upnuté šaty. Pokud chcete zapůsobit na svůj protějšek, oblečte si pod sako jen krajkovanou podprsenku nebo podobný krátký top. Pozor – obojí by mělo ze zapnutého saka pouze vykukovat. Pokud máte více vykrojené sako, tomuto tipu se vyhněte.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat