Prostreno.cz

Snídaně, po kterých zhubnete. Musí obsahovat vlákninu i bílkoviny

Všichni známe to pravidlo výživových poradců… Ten, kdo chce zhubnout, musí snídat. Ale co? Pořád si nevíte rady s konkrétním meníčkem? Tady je hned pět tipů na snídaně, po kterých se zbavíte špeků!

Křupavý rohlíček s máslem a kouskem šunky k snídani? I když to jednou za čas nevadí, tenhle zvyk nepatří k těm nejzdravějším. Bílé pečivo by se rozhodně mělo při redukčním jídelníčku nahradit. Inspirujte se.

Bílkoviny

Víte, že…

Největší chybou je nesnídat vůbec. Tělo se ráno musí nastartovat – a vzápětí čtyři až šest hodin poté. Podle průzkumů lidé, kteří konzumují více kalorií při snídani a méně kalorií při večeři, ztrácejí na hmotnosti, snižují obvod pasu a cítí se mnohem lépe.

Podle studie zveřejněné v časopise Americký magazín výživy snídaně z vajíček zabraňuje nočnímu přejídání. Vhodná kombinace? Celozrnný toast, oříšek másla a vejce na vrcholu, jogurt s ovocem a mandlemi, sklenice džusu. Skvělá je i miska ovesných vloček zvlhčených mlékem a oslazených například javorovým sirupem, banán, oříšky, rozinky, proteinový prášek. Je to rychlé, což se hned po probuzení hodí.

Vláknina

Potraviny s vyšším obsahem vlákniny mají tendenci zpomalovat proces trávení. Díky nim máte pocit, že jste delší dobu plnější, což vede k více využitelné formě energie. Mezi nejoblíbenější varianty prvního jídla dne patří ovesné vločky, ovoce, zelenina a jádra ořechů (kukuřice, jablko, maliny, brokolice, mandle), pohanka, celozrnné toasty, cizrna, ze které můžete vykouzlit tradiční humus nebo placičky falafel.

Zelenina a ovoce

Špenát, papriky, cukety, banány, mandarinky, fíky…. Řiďte se sezonní nabídkou a mixujte smoothie, do kterého můžete přihodit i pár oříšků nebo kousků čokolády. A příklad jednoho ultra zdravého ranního nakopávače, který zároveň posiluje imunitu a chrání organismus při přechodech počasí?

1 šálek jablečné šťávy, 1 šálek nakrájených jablek, ½ šálku nakrájené mrkve, ½ šálku oloupané a nakrájené okurky, 2 šálky ledu. Dohladka rozmixujte a popřípadě dochuťte skořicí či muškátovým oříškem.

Zdravé tuky

Dalším způsobem, jak zpomalit trávení, je konzumace zdravých tuků. (Tuky jsou zásobárnou energie, takže se bez nich tělo neobejde. Důležitý je také fakt, že se v tucích rozpouštějí vitaminy A, E, D, K.)

Docílíte pomalého uvolňování energie, které přispěje k tomu, že budete mít spoustu energie po celé dopoledne. Do ovesných vloček přihoďte chia semínka či lněná semínka. Při obědě samozřejmě nezapomeňte na kvalitní olivový olej

Neobvyklé variace

Už máte dost ovoce, zeleniny, mdlých ovesných vloček nebo neochucených jogurtů? Použijte fantazii a podávejte kukuřičné placky, fazole nebo plátky exotického ovoce ve směsi řeckého jogurtu, skořice a muškátového oříšku. Hlavně si hrajte. Hubnutí vám pak půjde o dost snadněji!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat