Prostreno.cz

Pravda o těch malých brusinkách

Pokud jste někdy měli tu smůlu, že vás potkala infekce močových cest, pravděpodobně vám ošetřující lékař jako prevenci pro příště doporučil pití brusinkové šťávy. Opravdu je to takový zázrak?

Co se týče České republiky, v posledních letech přibývá pěstitelů netradičních druhů drobného ovoce, mezi nimiž zaujme i odolná brusinka. Taky jste se jí zásobili? Tak to teď poznáte, jestli jste udělali dobře.

Lékaři již dlouho zastávají názor, že brusinky obsahují účinné proantokyanidiny, které na sebe naváží škodlivé bakterie, jako je E. coli, a vytvoří na nich jakýsi obal. Tento obal zabraňuje bakteriím přilnout k stěnám zažívacího traktu a močových cest a vytvořit zde infekci. Že to všechno může být trochu jinak, momentálně ukazují vědci, jejichž studii uveřejnil odborný časopis Journal of American Medical Association.

Komu brusinka pomáhá?

Víte, že…

V poslední době jsou brusinky vyhledávané pro vysoký podíl vitaminu A, E a C, železa, vápníku, draslíku a antioxidantů. Někteří na ně nedají dopustit pro schopnosti boje s rakovinným bujením a srdečními chorobami. Brusinky zvyšují podíl dobrých tuků a v laboratorních podmínkách zpomalují růst rakovinných buněk jater a prsu.

Infekční specialistka Manisha Juthani-Mehta z univerzity Yale sledovala 147 žen žijících v domě s pečovatelskou službou. Jejím záměrem bylo analyzovat pozitivní dopad brusinek na infekci močových cest.

Po ukončení jejího experimentu se však ukázalo, že ani vysoké dávky nezabránily a ani nevyléčily infekci jako takovou, což se prokázalo díky rozborům krve a moči, respektive bádání po přítomnosti bílých krvinek. Jsou brusinky jen jakýmsi nepodloženým marketingovým tahem?

Je to podvod?

Jakmile se toto zjištění objevilo v odborných časopisech, specialisté na infekční onemocnění se začali ozývat s názorem, že ti, kdo doporučují brusinky, prokazují svým pacientům medvědí službu. Ta je známá jako čin, činnost konaná s dobrým úmyslem někomu prospět, ale působící svým účinkem přesně opačně. (Jen tak mimochodem, podle knihy Čeština všední i nevšední se v českém jazyce spojení „medvědí služba“ poprvé objevilo v novinovém článku v roce 1959.) Naproti tomu ne všichni urologové souhlasí.

Obrana drobného ovoce

Podle některých, brusinky rozhodně neřekly poslední slovo. „To, že nepomohly starší populaci, nic neznamená. Do té doby, než efekt brusinkové léčby bude potvrzen či vyvrácen i na mladší generaci, věřme v jejich účinky,“ nechala se slyšet třeba Lisa Hawes, mluvčí Americké urologické asociace působící v Marylandu, která taktéž zpochybňuje přítomnost bílých krvinek v moči, jež se někdy objevují kvůli zánětu, nikoli vinou infekce. Pořád tedy platí, že pitím brusinkové šťávy nic nezkazíte.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92762/ - celý článek





Celkem 0 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat