Prostreno.cz

Nekontrolovatelné chutě zmírní dostatek spánku

Co kdyby vám někdo řekl, že čím víc budete spát, tím víc utlumíte svoje chutě na nezdravé potraviny? Ne, to není sci-fi, ale realita.

Sušenky, čokolády, káva se šlehačkou, smažené bramborové lupínky… Je toho hodně, co vám stojí v cestě za přitažlivým, štíhlým tělem. Teď ale vědci z Chicagské univerzity nabízí naději. Pokud budete dostatečně spát, snížíte svoje nutkání nezdravě jíst, a to o celých 45 procent! Jak je to možné?

Spánek pomáhá kontrolovat chuť k jídlu

Šlofík pomáhá regulovat hormony (leptiny, který regulují příjem a výdej energie včetně chuti k jídlu a metabolismu), které jsou zodpovědné za aktivaci chuti k jídlu.

Studie prokázala, že ti, kdo spí jen pět hodin denně, mají oproti ostatním vyšší apetit. Logicky toho tak přes den sní mnohem víc – a navíc se o kvalitě jimi spořádaných potravin dá pochybovat. Nedostatek spánku zkrátka mění váš úsudek. Myslíte si tak, že tělo potřebuje víc a víc energie, i když to není pravda. Je dokázáno, že unavení, nevyspalí lidé častěji sahají po koblihách, čokoládách či karamelovém latté s cukrem navíc. To potřebujete? Určitě ne.

Spánek nastavuje brzdu

Další kola výzkumu potvrdila, že pokud spánku nevěnujete dostatek pozornosti, pak nevíte, kdy s jídlem přestat. Vyplynulo to z pozorování dvou skupin dobrovolníků, kteří měli strávit v posteli osm a půl hodiny po dobu několika dní.

Právě oni toho přes den spořádali mnohem méně než ti, komu byla doba odpočinku a spánku zkrácena o hodinu denně. Nutno dodat, že všichni účastníci dostávali jídlo stejného složení a ve stejnou dobu. Akorát znevýhodněné skupině příděl nestačil. Potřebujete ještě další důkazy, že spolu hubnutí a spánek souvisí? Pokud chcete sundat nějaké to kilo navíc, řiďte se následujícími pravidly.

  • Choďte spát dřív o 10 až 15 minut dříve než dosud.
  • Držte se doporučených sedmi až osmi hodin spánku. Budete mí více energie, ale zároveň vás přes den nedoženou chutě. A taky zvýšíte svoji produktivitu.
  • Nejezte dvě hodiny před spaním. Spaní s plným žaludkem je nepohodlné a může narušit dobrý noční spánek. (Lehkou večeři ale rozhodně nevynechávejte.)
  • Občas praktikujte malý rituál. Dopřejte si horkou koupel, vypijte šálek bylinkového čaje a pár minut věnujte meditaci. Tyto návky pomáhají usnout – a taky kvalitněji odpočívat.
  • Zbavte se všech zbytečností. Opakování je matkou moudrosti. Do ložnice nenoste tablety ani telefony. Všechny elektronické přístroje mohou narušit váš spánek.
  • Dávejte si pozor na LED noční osvětlení. Neradi spíte ve tmě, tak máte v zásuvce noční lampičku? Některé studie prokázaly, že LED osvětlení podporuje uvolňování serotoninu a naopak brzdí melatonin, který vyvolává spánek. Může se tedy jednat o víc škody než užitku.

Zdroj: www.healthline.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat