Prostreno.cz

Krásné rty i v zimě

Rty jsou v zimě náchylné k dehydrataci. Výsledkem může být zarudlá, suchá a olupující se pokožka, která se při použití rtěnky ještě zvýrazní. A ta bolest! Dodržujte těchto šest pravidel a budete mít jednou provždy pokoj!

Mráz, vítr, změny teplot. Vaše rty jsou právě teď vystaveny zatěžkávací zkoušce. Necháte je bez odpovídající péče? Určitě ne. Mít rty jako z reklamy je snem snad každého. Víte, jak se o ně během tak náročného období postarat?

Zbavte se zlozvyku

Olizování patří k velmi špatným zlozvykům, neboť poškozuje ochrannou bariéru rtů. (Sliny totiž obsahují trávicí enzymy, které ji narušují.) Snažte se uhlídat a zásadně svoje poškozené rty neolizujte, ale často hydratujte balzámy na rty. Ty by ideálně měly obsahovat včelí vosk, bambucké máslo, jojobový či kokosový olej a vitamin E.

Proveďte peeling

Pokud se za svoje rty plné suchých šupinek stydíte, obruste je. Tím se zároveň prokrví a budou účinněji vstřebávat následnou zavlažovací péči. Peeling však proveďte velmi opatrně a ne častěji než jednou týdně. Že doma nemáte nic, co by vám v tomto směru posloužilo? Mrkněte do spíže.

V malé misce smíchejte cukr s včelím medem, vzniklou pastu lehce zahřejte ve vodní páře nebo mikrovlnce. Jemně promasírujte rty konečky prstů. Pakliže si na pomoc vezmete zubní kartáček, měl by být nový, nepoužitý - a s jemnými štětinkami. Na noc rtům dopřejte ozdravnou kúru. Opět na ně naneste trochu medu a nechte vstřebat. (Opakujte dalších šest dní.)

Hodně pijte a zvlhčujte vzduch v místnosti

Všechno souvisí se vším. Hlídejte si pitný režim a sledujte vlhkost u vás doma. Sucho jako takové je nežádoucí.

Zajistěte přísun vitaminu B

Pokud jsou vaše rty opět popraskané a bolestivé, je nutné nejen dodržovat pitný režim, ale zanalyzovat i svůj jídelníček. Třeba nedostatek vitaminu B, železa či zinku se projevuje právě suchou kůží, proto konzumujte víc ořechů, luštěnin, masa, banánů, fazolí, čočky a čerstvé zeleniny.

Používejte hydratační rtěnky

Dlouhotrvající, neslíbatelné rtěnky rty vysušují, proto je v zimě používejte pouze výjimečně. Místo toho si obstarejte hydratační kousky – s glycerinem nebo vitaminem E. A nebojte se sáhnout po těžších, mastnějších strukturách rtěnek nebo balzámů.

Zbytečně neprohlubujte problém

Praskliny na rtech jsou vstupní bránou pro bakteriální infekce. Proto také ctěte hygienické zásady a nedotýkejte se jich neumytýma rukama, ať se z nepříjemnosti nestane ještě něco většího.

Zdroj: https://health.clevelandclinic.org/6-tips-to-protect-your-lips-from-the-cold/





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat