Prostreno.cz

Bez stresu během pár minut. Jak na to?

Snad jen ty nejmenší děti nemusejí v dnešní době bojovat s všudypřítomným stresem. My dospělí se mu ovšem nevyhneme prakticky po celý rok. Jenže jak víme, stres nám nijak nesvědčí. A proto je dobré naučit se ho rychle odbourávat. Jak?

Uprostřed pracovního shonu si těžko můžeme vzít pauzu na půlhodinku meditace nebo odejít domů a dát si voňavou aromaterapeutickou lázeň. Musíme se proto naučit zvládat stres mnohem efektivněji, tedy především rychleji. Například s pomocí následujících triků.

Krásná vzpomínka

Náš mozek je mocný orgán. A tak pokud v něm během stresové situace vydolujeme vzpomínku na chvíli, kdy nám bylo krásně na těle i na duši (a je jedno, zda to bylo na pláži u moře nebo když se na nás poprvé usmálo naše miminko), spustí vyplavování těch správných hormonů, které na nějakou dobu přebijí hormony stresové. Celkově se díky tomu uklidníme a budeme schopní čelit složité situaci s jasnější hlavou.

Nádech a výdech

Nepodceňujte sílu obyčejného dýchání! Pokud se rychle potřebujete zbavit stresu, desetkrát se nadýchněte a vydýchněte, a to tak, že nádech bude trvat 4 vteřiny, výdech pak 6. Musíte se soustředit pouze na dýchání! Vaše tělo se zbaví napětí a pročistí se vám hlava.

Záchrana z přírody

Těžko v nabitém pracovním dni vše odhodíte a vyrazíte bojovat se stresem do lesa (i když to by samozřejmě bylo ideální, že). Nicméně zkuste se alespoň na pár minut zadívat z okna a soustředit se na zeleň. Že pracujete uprostřed města, kde po nějaké trávě či stromech není ani památky? Zkuste si na stůl postavit fotografii z přírody a dívejte se na ni (když to navíc bude snímek například z vaší dovolené, ještě se vám vybaví samé pozitivní vzpomínky – viz první rada na našem seznamu).

První bylinková pomoc

Zklidnění svému organismu můžete dopřát i s pomocí bylinkového čaje. Po kterém sáhnout? Určitě mějte v zásobě heřmánek, levanduli, kozlík lékařský, meduňku nebo chmel (jen pozor v těhotenství, to vždy užívání bylinek konzultujte se svým lékařem).

Síla hudby

Hudba dokáže způsobit změny v mozku, cítíme se díky ní skvěle, vyvolává emoce, uklidňuje nás nebo naopak nabíjí energií… A tak jejích vlastností využijte i při stresu. Rozhodně nemusíte poslouchat relaxační skladby – pokud máte chuť na něco jiného, směle do toho. Nasaďte si sluchátka a uzavřete se na chvilku před celým světem. Mimochodem, nedoporučuje se spoléhat na rádio – může se totiž stát, že bude hudba brzy vystřídána zprávami apod., které vám na klidu přidat rozhodně nemusejí…

Malá masáž

Ano, masáže jsou úžasný způsob relaxace. Jenže těžko si je v běžném denním shonu můžeme dovolit. Nevadí! Na stres dokonale zabírá masáž dlaní, kterou můžete poskytnout sami sobě. Prostě po dlani jedné ruky přejíždějte palcem ruky druhé a po 3 minutách ruce vystřídejte. Snadné a účinné.

Zvířecí klauni

Je prokázáno, že lidé, kteří tráví čas se svými domácími mazlíčky, trpí méně následky stresu než ti, kteří ve svém životě žádná zvířátka nemají. To je sice hezké, ale těžko si můžete přivést svého čtyřnohého přítele do kanceláře. Řešení? Vtipná videa se zvířátky na internetu! Podle vědců na stres také zabírají.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat