Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Zázrak přírody v kuchyni. Proč jíst brokolici, celer a mrkev?

Kristýna Vágnerová více informací

Pořád ještě nechápe, že je z ní máma...A ani si nemyslí, že ji ten pocit opustí :) Ujídá malé Lucince a pak láteří nad váhou. Nadšeně testuje všechny dobroty, co do redakce dorazí.

Zobrazit další články autorky

21.01.2017 | Zdraví a diety

Spotřeba zeleniny není u nás žádná sláva. Ze statistik vyplývá, že průměrný Čech sní zhruba 80 kilogramů ročně. Připomeňme si, jaké léčivé schopnosti mají kuchyňské suroviny, které jsou tak opomíjené. Třeba si je pak dáte častěji!

Zelenina není jen o vitamínech a minerálech. Možná nemáte ani tušení, jaké dobro vám v těle může „napáchat“. O prevenci různých nemocí ani nemluvě! Co si dnes napsat na nákupní seznam tučným písmem?

Celer

Kromě toho, že celerová polévka je známé afrodisiakum, dokáže tenhle poklad přírody skoro zázraky. Odstraňuje totiž z tkání škodlivé látky. Pomáhá i při cukrovce, srdečních potížích, ledvinových kamenech a křečových žilách. Je zásobárnou minerálních látek, které podporují správnou činnost nervové soustavy.

Červená řepa

Potřebujete trochu pročistit játra? Pak řepu vezměte na milost, v tomhle „oboru“ nemá konkurenci! Ještě výrazně podporuje tvorbu červených krvinek a je považována za skvělý prostředek při menstruačních potížích.

Mrkev

Že její konzumace vede k lepšímu zraku? Tato informace se sice ukázala jako mylná, ale ani tak byste na mrkev neměli zanevřít. Posilní vám imunitní systém, dohlédne za trávení a je účinná při léčbě ledvinových onemocněních. Slouží dokonce jako prevence proti nádorům.

Okurky

Něco pro dietáře. Patříte k nim? Dobře děláte. Tenhle „zelenáč“ si s nečistotami v organismu dokáže bez servítek poradit. Navíc reguluje krevní tlak, působí proti revmatismu, předchází srdečním potížím a malý bonus - urychluje růst vlasů.

Špenát

Už Pepek námořník věděl, proč ho jíst! Vždyť je to pořádný zdroj kyseliny listové, karotenu a vitaminu C. Špenát je jedním z nejdůležitějších bojovníků proti rakovině. Aby toho nebylo málo, má příznivý vliv na celý trávicí systém.

Zelí

Ničitel“ žaludečních vředů? Přesně tak. Perfektně také pročistí trávicí trakt a „pohlídá“ správnou činnost střev. Kysané zelí se doporučuje při chudokrevnosti a plicních chorobách. I k otázce vzhledu má co říct. Mění metabolismus buněk, tudíž má na pleť omlazující účinky. Částečně vyhlazuje vrásky – to není nikdy na škodu!

Rajčata

Rajská jablíčka se nevyplácí podceňovat. Obsažené červené barvivo lykopen má protirakovinné účinky. Pravidelná konzumace rajčat vede ke snížení cholesterolu v krvi, působí proti skleróze a „nakopne“ krvetvorbu. Kulatých přátel tedy není nikdy dost!

Důvody, proč byste si měli dát žvýkačku

Bramborová musaka

Bramborová musaka

25 hlasů
1h a 35min 355 kJ 155 Kč

Nejčtenější články

Tip na večeři

Pečené kuře s pomeranči

15 hlasů
1h a 15min 518kJ 145 Kč

Výborný recept na přípravu nejen nedělního oběda.

Pastinákový krém

2 hlasy
55min 325kJ 65 Kč

Krémová polévka z pastináku a brambor.