Prostreno.cz

Pistácie jsou vhodným doplňkem stravy

Pokud rádi chroupete oříšky, nezapomínejte na pistácie. Tyhle zelené plody obsahují mnoho živin a mají nejnižší kalorickou hodnotu v porovnání s ostatními ořechy. Máme pro vás několik důkazů, proč jsou pistácie přínosné pro naše zdraví.

Pistácie obsahují většinu živin potřebných pro lidský organismus. Sacharidy, proteiny, tuky, vlákninu, fosfor, draslík, vitaminy B1, B5, B6, betakaroten, lutein, zeaxantin, vápník, železo, hořčík, zinek, měď, mangan, vitamin C, riboflavin, niacin, vitamin E, vitamin A a vitamin K.

Jak konkrétně pistácie prospívají našemu zdraví?

1. Zdravé srdce

Vědecké studie prokázaly, že pravidelná konzumace pistácií snižuje hladinu špatného cholesterolu. Navíc obsažené antioxidanty, fytosteroly a nenasycené mastné kyseliny jsou skvělé pro podporu zdravého srdce.

2. Redukce hmotnosti

Pistácie jsou také správnou volbou při dietě. Mají totiž nízký obsah kalorií, ale zato hodně bílkovin a nenasycených tuků, a jsou tak ideální svačinkou při redukční dietě.

3. Makulární degenerace

Tato degenerace postihuje oční sítnici může způsobit postupnou ztrátu vidění. Podle vědecké studie pistácie obsahují karotenoidy, například lutein a zeaxanthin. Tyto antioxidanty snižují riziko makulární degenerace.

4. Suchá kůže

Nasycené tuky obsažené v pistáciích podporují zdravou a pružnou pokožku. V kosmetickém průmyslu se také používá pistáciový olej, který je velmi ceněný pro své hydratační vlastnosti, rychle se vstřebává do pokožky a nezanechává mastný film.

5. Vláknina

Pistácie jsou dobrým zdrojem vlákniny, která je potřebná pro dobré zažívání. Doporučená denní dávka vlákniny je přibližně 30 gramů na dospělého člověka. Pouhý 100gramový sáček pistácií obsahuje necelých 20 g vlákniny, což je další důvod, proč si dopřát tuhle zdravou svačinku.

6. Přírodní afrodiziakum

Podle vědecké studie z roku 2011 pistácie výrazně ovlivňují sexuální vitalitu u mužů. Výzkum prokázal, že mužům, kteří konzumovali denně 100 g pistácií, se během 3 týdnů zlepšila erekce až o 50 procent.

7. Přírodní antioxidant

Bylo zjištěno, že plody pistácií obsahují značné množství antioxidantů. Ty neutralizují volné radikály, které jsou škodlivé pro náš organismus a mohou způsobovat onemocnění srdce a rakovinu.

8. Prevence diabetu

Antioxidanty obsažené v pistáciích zabraňují navázání molekuly cukru na jinou molekulu, obvykle bílkovinu. Tímto chrání náš organismus před onemocněním diabetem.

9. Chudokrevnost

Díky kombinaci mědi a železa obsažené v pistáciích napomáhají tyto oříšky vstřebávání železa do organismu. Pravidelná konzumace pistácií preventivně působí proti anemii.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat