Prostreno.cz

Zajímavá fakta, která jste nevěděli o vitaminu D

Vitamin D je obecně znám jako vitamin zdravých a silných kostí. Smutnou zprávou je, že ho mnozí podceňují. Umí totiž pomoci s depresí, rakovinou, srdečními onemocněními i hubnutím! Dá se považovat za zázrak?

Americký Institut medicíny v současné době doporučuje mužům a ženám dostat do sebe 600 IU vitaminu D denně, nicméně právě tyto hodnoty leckomu nic neříkají. Když se nedávno uskutečnil jeden výzkum ve Spojených státech, ukázalo se, že 42 % dospělých lidí vykazuje nedostatek vitaminu D. Možná proto, že obecně se o jeho výhodách příliš nemluví. Co všechno déčko umí?

Skutečně posiluje kosti

Během výzkumu HOMEBOUND se ukázalo, že když starší lidé dostávají příděly vitaminu D, vykazují méně pádů a zlomenin. Výzkumníci se přiklánějí k názoru, že je evidentně podpořen výkon svalů, které jsou v lepší kondici.

Může odvrátit poškození zraku

Když univerzita v americkém Buffalu podrobila testům 913 žen, ukázalo se, že ty, které si hlídaly denní příjem vitaminu D, měly menší sklony k očním potížím, a naopak vykazovaly skoro až ostříží zrak. Komu by se zrovna tohle nehodilo?

Zastavuje svalové křeče

Vitamin D taky udržuje naše svaly fungující a silné, pomáhá jim se vstřebáváním vápníku. Pokud tedy trpíte na křeče a záškuby, pravděpodobně nemáte dostatek tohoto zázraku.

Může zpomalit přírůstek hmotnosti

Přibírání na váze snad i z obyčejného dýchání? Krutý žert přírody! Řešení by tu ale možná bylo… V Magazínu ženských studií vyšly výsledky výzkumu, které dokazují, že ze 4 600 žen velká většina přibírala na váze, pokud pravidelně neužívala déčko. Možná informace k zamyšlení…

Zmírňuje bolesti

Chronická bolest svalů a kloubů, věčná únava, úzkost nebo rovnou deprese? Podle odborníků zvýšený přísun vitaminu D bolest snižuje, příznivě působí na duševní choroby a energii. I kdyby se tyhle stavy zlepšily jen o trochu, nestojí za to užívat déčko pravidelně?

Udržuje hladinu cholesterolu v šachu

Nižší riziko srdečních chorob, ale taky optimální hladina cholesterolu. Studie z roku 2014 s konečnou platností potvrdila, že zvlášť ženy po menopauze by vitamin D měly užívat víc než zodpovědně.

Snižuje riziko vzniku myomů

Děložní fibroidy jsou nezhoubné nádory, které se objevují v děloze. Vzhledem k tomu, že mohou vyrůst do velikosti grapefruitu, představují bolestivou a nepříjemnou záležitost. K čertu s nimi! Výzkum z roku 2013, který se opět týká užívání vitaminu D, odhalil, že déčko zpomaluje růst myomů, čímž se dá pokládat za velkého přítele všech žen.

Pomáhá s chronickými bolestmi hlavy

Pokud se pravidelně „chytáte za hlavu“, zvažte zvýšení hladiny vitaminu D. Prokázala se totiž souvislost mezi chronickými bolestmi a jeho užíváním. Někteří výzkumníci věří, že déčko zabraňuje migrénám a bolestem, aby vás sužovaly.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat