Prostreno.cz

Potraviny pro dobrou náladu. Mějte po ruce ananas, kakao nebo kešu oříšky

Býváte často nervózní a trápí vás melancholické stavy? Nezoufejte, určitě nejste jediní. Naštěstí proti smutku existuje celá řada přirozených zbraní. Co vám vrátí optimismus a vykouzlí úsměv na tváři?

Že jsou potraviny, které urychlují hubnutí, o tom jsme věděli už dlouho. Ale že jsou i takové, co zatočí s depresí? To je vítaná novinka! Každopádně to určitě stojí za vyzkoušení. Co má podle lékařů zázračné účinky?

Ananas

V čerstvém ovoci je ukryto hodně draslíku. Ten má schopnost zabránit „černým myšlenkám“. Jenže exotický poklad obsahuje i enzym bromelin, který kromě podpory trávení a hubnutí, zlepšuje také sebevědomí. A to přece není na škodu!

Chilli papričky

Konzumace červených ďáblíků je celá věda. Jakmile v ústech ucítíte jejich pálivou chuť, v mozku automaticky dochází k reakci, kdy se uvolňují endorfiny – hormony štěstí. Tudíž se už po pár soustech dočkáte záplavy příjemných pocitů.

Kakao

Báječně vonící kakao vás zahřeje a ještě zbaví deprese. V čem tkví to tajemství? Jeho složka theobromin stimuluje a povzbuzuje centrální nervovou soustavu. Má vlastně podobné účinky jako kofein, jen o něco slabší. Dejte si šálek či dva a hned se na svět budete dívat úplně jinýma očima!

Rajčata

Hormon štěstí, který teď potřebujete jako sůl, naleznete i v rajském jablíčku. Jedná se o serotonin. Ten se podílí na přenosu vzruchů a jeho dostatečná hladina ovlivňuje, jak dobře se člověk cítí. O důvod víc, proč si dnes udělat rajčatový salát!

Kešu oříšky

Pokud je moc nevyhledáváte, děláte velkou chybu. V jádrech se totiž nachází aminokyselina tryptofan, ze které pak mozek „vyrábí“ zmíněný hormon serotonin. Pár snězených oříšků je nejkratší cesta k dobré náladě a klidnému spánku. Už pro ně běžíte do obchodu?

Brokolice

Podrážděnost, nevrlost a chmury dokáže zahnat i nekalorická brokolice. Čerpat z ní můžete vitamin PP – niacin, který přirozenou cestou posiluje nervovou soustavu. Jelikož z ní neplynou žádné váhové následky, tenhle dopink se dá jíst v neomezeném množství. Což je fajn, nemyslíte?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat