Prostreno.cz

Škrábe vás v krku? Zkuste přírodní léčbu našich babiček

Když už jste konečně setřásli chřipku, hlásí se o slovo další onemocnění. Krk máte v jednom ohni a sotva můžete polknout! Nečekejte, až se tato nepříjemnost vyvine v angínu. Sáhněte po domácích kloktadlech a zábalech, které vás dostanou z nejhoršího!

Krční a hrtanové záněty nejsou příjemnou záležitostí. Naštěstí se dají zažehnat dřív, než přerostou v pěknou patálii s vysokými horečkami. Využijte toho, že máte po ruce celou řadu zaručených léčiv. Stačí se poohlédnout v kuchyni! Co vám pomůže?

Cibulové mléko

Rozkrájejte tři velké cibule a se slupkami (odstaňte jen ty nejsvrchnější) a vložte je do většího hrnce. Přidejte hřebíček, čajovou lžičku třtinového cukru a špetku tymiánu. Vše přelijte vodou a nechte směs asi hodinu vařit při nízké teplotě. Následně tekutinu sceďte. Půl šálku této cibulové šťávy před vypitím doplňte stejným množstvím horkého mléka. A do dna!

Citronová šťáva

Tady máte dvě možnosti. Kyselý medikament můžete buď vypít, nebo použít jako kloktadlo. Druhá varianta se při krčních zánětech nasazuje už od pradávna, takže vytrhne trn z paty i vám. Šťávu z 1/4 citronu smíchejte s necelým litrem teplé, předem převařené vody. Třikrát denně neslazený lék kloktejte po dobu asi jedné minuty. Čím déle vydržíte, tím dříve se vám uleví.

Bramborový obklad

Uvařte pět brambor ve slupce a rozmělněte je. Naskládejte je na šátek a teplé si je přiložte na krk. Omotejte zábal ručníkem a nechte ho působit až do úplného vychladnutí.

Tvarohový obklad

250 gramů nízkotučného tvarohu rozmíchejte ve vlažné vodě na hustou kaši, kterou v tlusté vrstvě aplikujte na krk. Přebalte ji utěrkou a připevněte bavlněným ručníkem. Po 30 minutách se dostaví úleva. Chladivý tvaroh má totiž protizánětlivé účinky a uvolňuje hleny.

Fenyklové víno

Libo trochu silnější kalibr? Samozřejmě, jeden bychom měli. Povařte 250 mililitrů suchého vína. Zda bude červené či bílé, záleží čistě na vás. Přihoďte k němu 20 gramů semínek fenyklu, pět gramů šalvěje a pár kapek tekutého koření do polévky. Směs vylouhujte a užívejte třikrát denně po šálku. Vždy horkou!





Celkem 1 komentářů

jana nováčková
18.06.2022

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat